Jordanië krijgt Fresnel-collector | Technisch Weekblad
Nieuws

Jordanië krijgt Fresnel-collector

Het in Duitse Freiburg gevestigde Industrial Solar gaat in Jordanië voor de Japan Tobacco International (JTI) een Fresnel-collector bouwen. Wereldwijd is dit de eerste installatie die de directe stoomproductie door zonne-energie gebruikt voor het leveren van warmte en koeling.

De installatie met een thermisch piekvermogen van ruim 700 kWh bestaat uit drie in serie geschakelde spiegelcollectoren. Elke van deze spiegelinstallaties, van 4 bij 7,5 m bestaat uit langwerpige, vrijwel vlakke spiegels die het zonlicht op stationaire absorberbuizen concentreren, die zich op 4,5 meter hoogte boven de spiegels bevinden. Binnen de absorberbuizen stroomt water, dat bij het verlaten van de installatie een temperatuur heeft van 200 tot 400 °C. ‘We gebruiken een opslagvat van 2 m3, waarin we water kunnen bewaren in zowel vloeibare als gasvormige fase’, aldus Martin Haagen van Industrial Solar, een spin-off van het Fraunhofer Instituut. ‘De tabaksfabriek heeft stoom nodig van een lage druk, minder dan 10 bar. We kunnen echter in het vat stoom opslaan tot 25 bar, om zo de energie-inhoud van het opslagvolume van het vat te vergroten.’ Naast het opslagvat is de installatie voorzien van een absorptiekoelsysteem, dat werkt met verdamping van bijvoorbeeld ammonia.

‘Er is een erg groot potentieel voor het gebruik van Fresnel-installaties’, verduidelijkt Haagen. ‘Ongeveer 65 % van de totale energievraag binnen de industrie is warmte, niet elektriciteit. De Fresnel-collector is voor dit doel geoptimaliseerd. Maar het is wel van belang je te realiseren dat de techniek vooral geschikt is bij directe zoninstraling.’