Nieuws

Kameleonprint door nieuwe techniek

Onderzoekers aan de Technische Universiteit Eindhoven hebben een techniek ontworpen om materialen van kleur te laten veranderen door te spelen met de luchtvochtigheid en met de hoeveelheid calcium. Zo hebben ze een blauw vak gecreëerd waarin een bloem verschijnt als je erop ademt.

Het ‘schilderijtje’ is blauw in droge toestand, maar zodra er water wordt toegevoegd veranderen de kleuren. Op plekken met weinig calcium verandert de blauwe kleur in groen. Delen zonder calcium worden oranje. Plaatsen met erg veel calcium blijven juist blauw. Zo kunnen de onderzoekers door met verschillende concentraties calcium te printen alle kleuren van de regenboog maken.

De techniek maakt gebruik van lagen polymeren met verschillende brekingsindices. De dikte van de lagen polymeren bepaalt het interferentiepatroon en dus de weerkaatsing van een specifieke kleur licht. Het aanwezige calcium zorgt ervoor dat de polymeren minder water kunnen opnemen.

‘Het calcium knoopt de polymeerketens aan elkaar, zodat ze minder kunnen uitzetten’, legt leider van het onderzoek prof.dr. Schenning (macromoleculaire en organische chemie) telefonisch uit. 'In de natuur komt een vergelijkbaar verschijnsel voor als gebruikt is voor het schilderij in vlinders, kevers en vogels.'  vertelt hij enthousiast.

Schenning en zijn team geloven dat de techniek gebruikt kan worden voor decoratie, camouflage en voor echtheidskenmerken op bankbiljetten.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 24 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven