Kapitaalinjectie voor gerobotiseerde CO2-vastlegging | Technisch Weekblad
Nieuws

Kapitaalinjectie voor gerobotiseerde CO2-vastlegging

Een start up die hoopt uiteindelijk voor $50 per ton CO2 uit de atmosfeer te kunnen gaan verwijderen heeft een kapitaal injectie gehad van onder meer Breakthrough Energy Ventures en heeft zijn eerste koper gevonden, meldt MIT Technology Review.

Heirloom Carbon Technologies uit San Francisco verhit materialen als gemalen kalsteen (calciumcarbonaat) of magnesiumcarbonaat tot temperaturen tussen 400 en 900 graden, vergelijkbaar met de eerste stap in cement maken. Het vangt de CO2, die daarbij vrijkomt af en injecteert die in de grond. De overblijvende oxide (bijvoorbeeld CaO) is uiterst reactief en legt weer CO2 vast. Heirloom ontwerpt grootschalige gerobotiseerde systemen die het oxide steeds blijven mixen en in dunne laagjes uitspreiden voor optimaal contact met de buitenlucht. Als nieuwe CO2 vastgelegd is in carbonaat, kan het proces weer van voren af aan beginnen.

Door de verhitting in elektrische ovens op hernieuwbare elektriciteit te doen komt bij de vastlegging geen extra CO2 vrij. Heirloom denkt het carbonaat enkele tientallen keren te kunnen gebruiken voordat het ‘op’ is.

Het in de VS populaire betaalplatform Stripe heeft Heirloom toegezegd dat het 250 ton CO2-verwijdering zal afnemen tegen de huidige kostprijs van ruim $2000 per ton: ruim veertig maal de CO2-prijs in het Europese ETS. Stripe heeft nog 5 andere start ups in CO2-verwijdering geselecteerd voor afnamegaranties. In veel klimaatscenario’s waarin de wereldwijde temperatuurstijging tot 1,5 of 2 graden beperkt zijn in 2050 al tientallen Gtonnen CO2 verwijdering nodig. Op dit moment hebben ClimeWorks en Carbon Engineering een lagere kostprijs, maar het perspectief op kostendaling is daar geringer.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!