Nieuws

Kartonnen tenten vergroenen festivals

  • Redelijk watervast
  • Uitstekend te recyclen

De Nederlandse festivals staan weer voor de deur en daarmee ook het nodige tentenafval: jaarlijks blijven er op festivalterreinen meer dan 25.000 tenten achter, met alle milieugevolgen van dien. Het in Amsterdam gevestigde startup-bedrijf KarTent is nu begonnen om aan bezoekers van dergelijke festivals kartonnen tenten te verhuren, die na gebruik het recyclecircuit in kunnen.

‘Mijn collega Jan Portheine had voor zijn afstudeerwerk bouwkunde aan de TU Delft een kartonnen strandhuis ontworpen,’ vertelt industrieel ontwerper Wout Kommer. ‘We zijn samen gaan brainstormen over wat er allemaal nog meer mogelijk was met karton. Later zagen we een foto van de Engelse Glastonbury camping, waar na een festival allemaal tenten achtergelaten waren. Zo is het idee ontstaan om een kartonnen wegwerptent te ontwerpen.’

Vier dagen

Onder meer door diverse kartonfabrikanten te bezoeken vonden de beide technici het juiste materiaal, dat niet alleen stevig was maar ook redelijk watervast. ‘We kozen uiteindelijk voor golfkarton met veel vezels,’ verduidelijkt Kommer. ‘Dit materiaal kan bij regen relatief veel water opnemen en heeft daardoor een levensduur van minstens vier dagen. Een belangrijk punt is dat dit materiaal na gebruik uitstekend te recyclen valt. Maar we zijn nu aan het kijken of het karton van de gebruikte tenten ook nog voor iets anders te gebruiken is.’

Bij het ontwerp van de tent was het vooral een uitdaging om de vouwen, hoeken en deurtjes voldoende stevig en waterdicht te maken. Inmiddels is er ook vanuit het buitenland belangstelling voor de kartonnen tenten, KarTent heeft daartoe al verschillende vertegenwoordigers voor Frankrijk, Groot-Brittannië en Spanje aangetrokken.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven