Nieuws

Kerosine maken met zonlicht

Op het dak van de Eidgenössische Technische Hochschule (ETH) in het Zwitserse Zürich staat een kleine parabolische zonne-installatie. De met de zon meedraaiende spiegelinstallatie produceert ongeveer een dL kerosine per dag, maar de geringe hoeveelheid is niet relevant, zegt Aldo Steinfeld, hoogleraar Renewable Energy Carriers bij het ETH. Hij wijst erop dat deze installatie er alleen voor dient om te laten zien dat het mogelijk is om CO2-neutrale brandstoffen met behulp van zonne-energie te produceren.

Het proces van dit door de EU ondersteunde vierjarig Sun-to-Liquid project werkt met drie fases: allereerst haalt de installatie via een adsorptie/desorptieproces CO2 en water uit de lucht. In de tweede stap vindt, met behulp van de warmte van de zon, de splitsing van CO2 en water plaats. Daarbij ontstaat een mengsel van waterstofgas en koolstofmonoxide, genaamd syngas. Dat mengsel wordt tijdens de derde fase omgezet in vloeibare koolwaterstoffen, bijvoorbeeld met een Fischer-Tropsch proces. ‘Van de drie procesonderdelen is de tweede fase het lastigste,’ legt Steinfeld uit per e-mail. ‘Daarbij concentreert de spiegelcentrale het zonlicht tot een factor 3.000, waardoor de temperatuur oploopt tot 1.500 ˚C. Binnen de reactor ontstaat dankzij de aanwezige ceriumoxide een redox cyclus, waarbij uit water en CO2 het syngas-mengsel ontstaat.’

Het team van Steinfeld werkt momenteel in samenwerking met het bedrijf Synhelion aan de realisatie van een grootschaliger installatie met een zonnetoren met heliostatische spiegels in Móstoles, vlakbij Madrid. Daarna zal volgens plan een verdere opschaling voor industriële toepassingen volgen. ‘De kostprijs van de door ons gefabriceerde kerosine zal op ongeveer $2/L komen, twee keer zo duur als de huidig verkrijgbare kerosine van fossiele brandstoffen,’ aldus Steinfeld. ‘Overigens is de door ons ontwikkelde techniek ook inzetbaar voor andere energetisch intensieve thermische toepassingen, zoals het verwerken van mineralen en metalen, de productie van kalk en cement en de recycling van koolstofhoudende producten, zoals autobanden en landbouwafval.’ Volgens Steinfeld kan een industriële zonne-installatie met een oppervlak van een vierkante kilometer in de toekomst ongeveer 20.000 L kerosine per dag produceren.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Rijkswaterstaat Meet & Greet Projectmanagement

Op 30 september om 16 uur organiseert Rijkswaterstaat een meet & greet voor (toekomstige) projectmanagers die willen weten hoe het is om aan grote infrastructurele projecten te werken bij Rijkswaterstaat. Neem kennis van ons Integraal Projectmanagement Model (IPM) en  spreek informeel met projectmanagers onder genot van een hapje en drankje.  Kijk hier voor meer informatie

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven