Klein Duimpje onder de kunstmanen | Technisch Weekblad
Nieuws

Klein Duimpje onder de kunstmanen

  • Thumbsat
  • 5x5x3 cm

In februari 2016 worden voor het eerst enkele kunstmaantjes van 5x5x3 cm gelanceerd door ThumbSat Inc in Engeland. De Thumbsats moeten projecten voor ruimteonderzoek nog goedkoper en toegankelijker maken dan nu het geval is met de Cubesats, die minstens 10x10x10 cm meten. Meestal worden Cubesats gelanceerd in een configuratie van drie op elkaar: de ‘melkpaksatelliet’.

Thumbsats zijn bedacht door de Britse ingenieur Shaun Whitehead, die met zijn bedrijf ThumbSat Inc onderzoek in de ruimte veel eenvoudiger wil maken. Bovenal wil hij de initiatiefnemers werk uit handen nemen. Bij de Cubesats gaat na het bedenken van het experiment veel tijd en energie zitten in het zoeken van een bedrijf dat het satellietje als ‘piggyback’ op een grote kunstmaan mee wil nemen. Het bouwen en lanceren van een Thumbsat cost maximaal € 18.000, aldus Whitehead. Typische prijzen per Cubesat liggen nog altijd tussen € 90.000 en 180.000.

Levensduur van acht tot tien weken

Thumbsats zijn te gebruiken voor bijvoorbeeld eenvoudige communicatie-experimenten (radioamateurs), fotografie van de aarde, biologisch onderzoek met een kleine ingebouwde microscoop of voor het groeien van kristallen in micro-zwaartekracht. De satellietjes worden typisch in een baan op slechts enkele honderden kilometers hoogte gebracht en hebben daar een levensduur van acht tot tien weken, alvorens in de atmosfeer te verbranden. Die levensduur komt overeen met die van de kleine boordaccu.

De eerste (test)lancering is gepland met een Electron-raket van Rocket Lab vanaf Nieuw Zeeland. De raket is speciaal ontworpen voor het lanceren van Cubesats en nog kleinere satellieten.