Nieuws

Kleine vliegende gewichtheffer

De kleine vliegende robot FlyCroTug kan objecten tot veertig keer zijn eigen gewicht tillen; andere vliegende robots komen doorgaans niet verder dan twee keer hun eigen gewicht, omdat ze te weinig stuwkracht produceren. 

De onderzoekers van Stanford University (VS) en de École Polytechnique Fédérale (CH) omzeilden deze beperking door de robot uit te rusten met bevestigingsmechanismen. Hierdoor kan de robot zich vastplakken aan oppervlaktes en trekken met krachten die veel groter zijn dan de beschikbare stuwkracht.

Voor gladde oppervlaktes zijn er ‘gekko-grijpers’ beschikbaar: een grote hoeveelheid microhaartjes hecht zich aan het oppervlak en zorgen dat de robot zo blijft plakken. Voor ruwe materialen gebruikt de robot ‘microstekels’, minuscule vishaak-achtige metalen stekels die zich hechten aan putjes in het materiaal.

De robots zijn allemaal uitgerust met een lier en een kabel. Hiermee kunnen ze objecten naar boven hijsen. De locatie van de  bevestigingsmechanismen kan per robot verschillen en er kunnen ook wielen aan de robot worden toegevoegd zodat deze zich ook over de grond kan verplaatsen.

De onderzoekers zien mogelijkheden om de robots tijdens zoek en reddingsacties te gebruiken; omdat ze klein zijn en stukken puin kunnen verplaatsen kunnen ze makkelijk een rampgebied verkennen. Om dit te kunnen bereiken, moet er wel een aantal aspecten verbeterd worden. De vliegduur bedraagt nu slechts vijf minuten met een 300 mAh-batterij. Daarnaast zijn de robots nog niet geschikt om taken uit te voeren in onbekende omgevingen, daarvoor moeten verschillende bevestigingsmechanismen in één robot aanwezig zijn. Ook kunnen de robots momenteel alleen bestuurd worden wanneer ze zich in het blikveld van de piloot bevinden.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Rijkswaterstaat Meet & Greet Projectmanagement

Op 30 september om 16 uur organiseert Rijkswaterstaat een meet & greet voor (toekomstige) projectmanagers die willen weten hoe het is om aan grote infrastructurele projecten te werken bij Rijkswaterstaat. Neem kennis van ons Integraal Projectmanagement Model (IPM) en  spreek informeel met projectmanagers onder genot van een hapje en drankje.  Kijk hier voor meer informatie

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven