Klimaatverandering hoogstens af te remmen | Technisch Weekblad
Nieuws

Klimaatverandering hoogstens af te remmen

‘Alles wijst erop dat er in de komende decennia ingrijpende en potentieel zeer gevaarlijke klimaatveranderingen zullen plaatsvinden ongeacht wat we nu doen.’

Een boodschap die er niet om liegt en een van de belangrijkste punten van het boek Brandpunt Aarde van Gabrielle Walker en David King. De wetenschapsjournaliste en de voormalige adviseur van de Britse oud-premier Tony Blair hebben hun krachten gebundeld om hun visie op het klimaatprobleem te geven. Een probleem dat volgens hen onomkeerbaar is.

Toch stelt dit boek niet dat alle hoop op redding vervlogen is. Integendeel. Want hoewel we de klimaatveranderingen niet meer kunnen tegenhouden, kunnen we ze nog wel inperken. Mits we onmiddellijk actie ondernemen. En die verplichting hebben wij, want volgens de auteurs bestaat er geen twijfel: de mens is de directe oorzaak van deze klimaatveranderingen.

Lovenswaardig is het feit dat Brandpunt Aarde een duidelijk streven vaststelt. Want als we moeten werken aan de beperking van broeikasgasuitstoot en de inperking van temperatuurstijgingen, dan moeten we wel weten of en waar er marges mogelijk zijn. Aan de hand van deze marges bespreken de twee auteurs de technologieën waarmee wij de planeet moeten redden.

Spaarlampen, kernenergie, zonnepanelen… ze komen stuk voor stuk aan bod. Van elke mogelijke technologische oplossing worden de voor- en nadelen besproken. Hierbij spelen gedragsveranderingen een grote rol, zowel die van individuen als die van regeringen. Want uiteindelijk bepalen zij welke veranderingen op het gebied van klimaatconservatie er wel en niet plaatsvinden.

Geen grote openbaringen of schokkende onthullingen, maar wel een prettig leesbaar boek dat alles duidelijk op een rijtje zet. Helaas is het boek op een aantal punten nu al verouderd. Zo spreekt het over de ‘huidige lage olieprijzen’ en een Australië dat het Kyoto-protocol niet geratificeerd heeft (dit deed het land op 3 december 2007 alsnog). Afgezien van deze kleine onvolmaaktheden is Brandpunt Aarde een vermakelijk en vooral duidelijk boek.


Gabrielle Walker en David King: Brandpunt Aarde.
Uitgeverij Contact, isbn 978 90 254 2699 6
Prijs € 19,95

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!