Koelkast op zonne-energie | Technisch Weekblad
Nieuws

Koelkast op zonne-energie

Onderzoekers van de Universiteit Carlos III van Madrid (UC3M) in Spanje, hebben een milieuvriendelijk koelsysteem ontwikkeld dat werkt op warmte en zonne-energie.

De absorptiekoeler die het team ontwikkeld heeft, gebruikt zonne-energie en warmte om zijn koelsysteem aan te drijven. Op zich is dit niets nieuws: airconditioning werkt met hetzelfde principe. Het Spaanse koelsysteem combineert echter het gebruik van een lithiumbromide oplossing met een reductie in het waterverbruik van het apparaat. Het systeem is in staat water af te koelen tot 7-18 graden Celsius, terwijl de temperatuur buiten het koelsysteem tussen de 33 en 43 graden Celsius liggen.

In Spanje is airconditioning geen overbodige luxe. En ook in ons eigen land is het systeem in de meeste kantoren aanwezig en wint het aan terrein in woonhuizen. Maar hoewel een airconditioner koele lucht de kamers inblaast, produceert het apparaat warmte. Met het oog op de opwarming van de aarde is er dus een duidelijk probleem: de opwarming van de aarde zorgt ervoor dat airconditioners harder moeten draaien en de warmte die airconditioners produceren zorgen ervoor dat de opwarming van de aarde toeneemt. De ontwikkeling van een zo zuinig mogelijk airconditioning systeem is dan ook van cruciaal belang.

Het systeem van UC3M is niet alleen geschikt voor bedrijven, maar kan ook in huizen toegepast worden. Het koelsysteem van de Spaanse universiteit produceert genoeg koude lucht om een kamer met een inhoud van 120 m3 te verkoelen. Omdat dit koelsysteem veel zuiniger is, lijkt het een veelbelovende oplossing voor de toekomst.


Bron: AlphaGalileo

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!