Kort nieuws ingenieursbureaus | Technisch Weekblad
Nieuws
Oosterweelverbinding

Kort nieuws ingenieursbureaus

Benno Boeters | donderdag 30 maart 2017
Ingenieursbureaus

  • Fehmarnbelt-tunnel
  • Milieu-sanitatieproject
  • Tracébesluit N35
  • Geologie Golf van Mexico
  • Inspecties overheidsterreinen

De combinatie TEC, Rambøll en Arup won vorige week de aanbesteding voor het ontwerp van de Fehmarnbelt-tunnel, de 18 km lange verbinding tussen Duitsland en Denemarken. De contractwaarde bedraagt € 114 miljoen over een periode van vijftien jaar; zo’n zeventig specialisten kunnen aan het werk. TEC (Tunnel Engineering Consultants) is een joint venture van Witteveen+Bos en Royal HaskoningDHV. Het wordt de langste tunnel opgebouwd uit afgezonken elementen ter wereld. De veerdienst Puttgarden-Rødby wordt daarmee overbodig.

De drie ingenieursbedrijven buigen zich al sinds 2009 over plannen voor een oeververbinding tussen het Duitse eiland Fehmarn en het Deense Lolland. Eerder plannen voor een brug gingen van tafel wegens horizonvervuiling.

TEC ontwierp onder meer mee aan de Drogden-tunnel (in het verlengde van de Øresund-brug) in Denemarken, de Busan Geoje-verbinding in Zuid Korea, de Hong Kong-Zhuhai-Macao-verbinding in China en de Noord/Zuidlijn in Amsterdam.

Eind vorige maand klonk in Ho Chi Minh-stad (Vietnam) het startschot voor het tweede door de Wereldbank gefinancierde milieu-sanitatieproject. Royal HaskoningDHV doet de supervisie en het contractmanagement voor de bouw van een afvalwaterzuiveringsinstallatie die de grootste in dat land moet worden. Het vijf jaar durende project kost € 458 miljoen en moet een einde maken aan het ongezuiverd lozen van het rioolwater van zo’n vier miljoen mensen in de rivier de Saigon. RHDHV heeft al eerder meegewerkt aan de aanleg van het rioolnet in de Vietnamese hoofdstad.

In opdracht van Rijkswaterstaat Oost-Nederland stelt Antea Group het tracébesluit op voor de N35 Nijverdal-Wierden. Het ingenieursbureau heeft het basisontwerp in digitale vorm – als geografisch informatiemodel – voorgelegd aan belangstellenden, zodat zij konden inzoomen om te zien hoe de weg langs hun huis komt te liggen. Over de huidige weg passeren per dag zo’n 20.000 voertuigen. Een verbreding naar 2x2 rijstroken moet files verhelpen. Uitvoering staat gepland voor 2020-2022.

In opdracht van het Noorse TGS, een bedrijf dat geologische data verzamelt, speurt Fugro de zeebodem onder de Golf van Mexico af om natuurlijke olie- en gaslekken op te sporen en een volledig beeld samen te stellen van de geologie. Dit onderzoek, getiteld Otos, is de voortzetting van de Gigante-survey in 2016. Op 750 tot 4.000 m diepte onderzoekt men ook met akoestische apparatuur vanaf twee schepen de diepere lagen in de oceaanbodem. In totaal gaat het om een gebied van 1 miljoen km2.

Voor het Rijksvastgoedbedrijf inspecteert Witteveen+Bos de komende jaren 150 gebouwen en terreinen, zoals ministeries, defensieterreinen en penitentiaire inrichtingen. Daarbij gaat het om de staat van onderhoud, brandveiligheid en energie(-zuinigheid). Beide partijen sloten daartoe en raamovereenkomst voor twee jaar af, met mogelijke verlenging. W+B werkt samen met Helix Advies.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW