Nieuws

Kort nieuws uit Duitsland

  • 3d-printer geproduceerde gasturbineschoepen
  • Drone voor inspectie windturbines
  • Uitbreiding campus RWTH Aachen

De RWTH Aachen breidt een van zijn twee campussen verder uit. Zes onderzoeksclusters zijn hier al actief; dat moeten negentien clusters worden. Elk cluster bestaat uit medewerkers van bedrijven en onderzoekers van de universiteit. Over twee jaar moeten hier op een oppervlakte van 2,5 km² zo’n 10.000 medewerkers uit 300 bedrijven actief zijn met onderwerpen als digitalisering, Industrie 4.0 en klimaatverandering.

De Hamburgse kopersmelter Aurubis en energiebedrijf Enercity gaan afvalwarmte van de eerste distribueren naar het oostelijke havendistrict in Hamburg. De warmte is afkomstig van het omzettingsproces van zwaveldioxide – een bijproduct van het smeltproces – in zwavelzuur. Door deze warmte te gebruiken in het havengebied wordt zo’n 20.000 ton aan CO2 bespaard. Aurubis brengt de warmte tot aan de grens van haar bedrijfsterrein. Enercity legt een nieuwe warmtetransportinfrastructuur in genoemd stadsdeel aan. Die moet april 2018 gereed zijn.

In een 3d-printer geproduceerde gasturbineschoepen hebben vollastproeven goed doorstaan. Ze zijn daarbij blootgesteld aan temperaturen van 1.250 °C en omwentelingssnelheden van 13.000 rpm. In de tests zijn zowel schoepen van een conventioneel ontwerp ingezet, alsook nieuw ontworpen bladen met verbeterde interne koeling, aldus gasturbinebouwer Siemens. De schoepen zijn geproduceerd door het met een laser smelten van een nikkel bevattend superlegeringpoeder en aldus laagje voor laagje opgebouwd.

Innogy heeft voor de inspectie van haar 48 windturbines in het offshore windpark Noordzee-Oost voor het eerst een drone ingezet. Daarmee zijn de 60 m lange rotorbladen met een camera op schade geïnspecteerd; een veel goedkoper alternatief voor inspecties met het blote oog, waarbij mensen vanuit het machinehuis langs rotorbladen ‘abseilen’. Innogy analyseert nu de camerabeelden om vast te stellen of ze voldoende kwaliteit leveren. Pas dan besluit de dochteronderneming van RWE of het vaker cameradrones inzet.

Deel deze pagina

Maritiem Nederland

Maritiem Nederland is een magazine, website en nieuwsbrief met alle relevante en interessante ontwikkelingen binnen het maritieme cluster. Met interviews, opmerkelijke reportages, portretten en columns.
Meer informatie over Maritiem Nederland

Damen

Abonnement

Wilt u lid worden, een los nummer aanvragen of een adreswijziging doorgeven? Neem dan contact op met MijnTijdschrift (088-2266622). 

Of bekijk ons aanbod van abonnementen.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

Naar boven