Kort nieuws uit Duitsland | Technisch Weekblad
Nieuws

Kort nieuws uit Duitsland

  • Autonome poetsrobot
  • Stijve hydrogel
  • Etiket op schil

De Adlatus CR700 is een autonome schoonmaakrobot die vloeren van supermarkten, ziekenhuizen, magazijnen en fabrieken reinigt. Hij navigeert met sensoren en met de plattegrond van de instelling waar hij opereert in zijn geheugen. Aan boord van de schoonmaakmachine: een stofzuiger, twee draaiborstels, en tanks voor reinigingsmiddel, schoon- en vuil water. Hij rijdt automatisch naar een laadstation, waar hij ook reinigingsmiddel en schoon water tankt en vuil water loost. Voor de CR700 rekent start-up Adlatus Robotics uit Ulm € 30.000.

De Duitse politieke partij Bündnis 90/die Grünen en het Duitse Umweltministerium (ministerie van milieu) hebben opgeroepen om in de vastentijd het autogebruik te beperken. Dit als tijdelijke bijdrage om het te hoge stikstofgehalte in de lucht van grote steden – vooral veroorzaakt door dieselauto’s – te beperken. De vastentijd betreft de veertig dagen tussen aswoensdag (de dag na carnaval) en Pasen. Het is een van oudsher rooms-katholiek ritueel, waarin gelovigen gevraagd wordt het gebruik van voedsel en drank te beperken.

Onderzoekers van de technische universiteit van Dortmund hebben een glasachtig materiaal ontwikkeld dat voor 90 % uit water bestaat en dat stijf en taai is. Uitgangspunt is een hydrogel, een netwerk van polymeren dat water vasthoudt (zoals toegepast in luiers en maandverband). Door hier enzymen zeer fijn in te verdelen gaat de hydrogel mineraliseren. Daardoor ontstaat een vaste en goed geordende calciumfosfaat-nanostructuur die een stabiel netwerk vormt. De verbeterde hydrogel is mogelijk te gebruiken als drukstabiel scheidingsmembraan voor zeewaterontzouting.

Bosch presenteerde onlangs een mems-scanner/projector (mems: micro-elektromechanisch systeem) die past in een tablet of smartwatch. De BMS050 bestaat uit een laser, twee microspiegels en besturingselektronica. Die elektronica beweegt de millimeter-grote spiegeltjes die de laserstraat richten, de één in horizontale, de andere in verticale richting. Hiermee kan bijvoorbeeld een virtueel toetsenbord op een muur of tafel worden geprojecteerd, waarmee tablets en smartwatches maar ook huishoudelijke apparatuur te bedienen is.

Supermarktketen REWE levert appels, aardappels en avocado’s met direct in de schil geprinte voedselinformatie, zoals merknamen, logo’s en qr-codes. Dit maakt etiketten en stickers overbodig. Het printen gebeurt met laagenergetische CO2-lasers die in de bovenste laag van de schil kleurpigment verdampen. De schil verkleurt daardoor heel plaatselijk en wordt niet beschadigd. Met name biologisch geteelde levensmiddelen worden aldus bewerkt, omdat zowel producenten als kopers van deze producten sterk belang hechten aan minder afval. Het betreft een proef in 800 van de 10.000 REWE-filialen.