Kort nieuws uit Duitsland | Technisch Weekblad
Nieuws

Kort nieuws uit Duitsland

  • Ingenieur wordt leraar
  • Zonnebatterijen
  • e-taxi met wisselaccu's

Ingenieursbureau Engie Deutschland breidt een pompaccumulatiecentrale (pac) uit met een batterijopslagsysteem. Het gaat om de pac in de rivier de Pfreimd in Bayern met een vermogen van circa 250 MW. Het batterijsysteem krijgt een capaciteit van 12,5 MW, in zijn soort een van de grootste. Deze wordt gevoed vanuit de pac, maar reageert veel sneller dan deze op belastingwisselingen in het elektriciteitsnet. Siemens bouwt de batterij, die bestaat uit in containers gestapelde lithium-ion accu’s.

Vijf universiteiten en veertien technische hogescholen in Nordrhein-Westfalen (NRW) hebben de handen ineengeslagen om (in opleiding zijnde) ingenieurs bij te scholen als leraar. De TH Köln bijvoorbeeld heeft de lerarenmodule al toegevoegd aan opleidingen voor werktuigbouwkunde, bouwkunde en elektrotechniek. Binnenkort gebeurt dat ook met technische informatica. Studenten moeten een onderwijsstage volgen voordat ze bevoegd zijn. Deelstaat NRW ondersteunt dit initiatief met € 11 miljoen voor vier jaar.

Duitsland telde eind vorig jaar ruim 52.000 zonnebatterijen (batterijen voor de opslag van elektriciteit uit zonnepanelen). Indien volgeladen kunnen deze batterijen wasmachines 360.000 wasbeurten op 60 °C laten draaien, aldus het Bundesverband Solarwirtschaft (BSW). Alleen al in 2016 zijn dankzij de gedaalde prijzen – 40 % in de afgelopen twee jaar – 20.000 van dergelijke opslagsystemen met lithium-ion accu’s geplaatst. Elk tweede huis of gebouw waarop nu zonnepanelen worden gelegd, krijgt ook een zonnebuffer. De in BSW verenigde aanbieders rekenen erop dat binnen twee jaar het totale aantal zonnebatterijen boven de 100.000 komt.

De 11,5 miljoen houtkachels in Duitsland produceren meer fijnstof dan het verkeer. Daarom is per begin dit jaar de uitstoot van fijnstof door deze kachels wettelijk gelimiteerd op 0,02 g/m³. Houtkachels die deze grenswaarde niet halen moeten van een filter worden voorzien. Dat komt veelal neer op vervanging, want een bij te plaatsen filter kost zo’n € 1.000, terwijl bouwmarkten al kachels met ingebouwd filter leveren voor € 500. Hout­kachels ouder dan bouwjaar 1984 moeten sowieso vóór eind dit jaar verdwijnen.

Taxi’s rijden vooral in de stad; wanneer ze elektrisch rijden zou dat direct in de emissies in de steden schelen. Een consortium bestaande uit Siemens, Fraunhofer, RWTH Aachen en Streetscooter heeft daarom de City eTaxi ontwikkeld, die over uitwisselbare accu’s beschikt. Zes lithium-ion batterijen zijn ondergebracht in een crashbestendige bak die als een lade kan worden in- en uitgeschoven. Het pakket weegt 15 kg, levert 1,9 kWh en geeft daarmee de taxi een actie­radius van 120 km.