Nieuws

Kort nieuws uit Duitsland

  • 3d-geprint aluminium
  • Duurzame chemie
  • Langste voetgangershangbrug

Airbus, Daimler en machineproducent Eos willen de serieproductie van aluminiumdelen met 3d-printen mogelijk maken. Bij Airbus-dochter Premium Aerotech in Varel (bij Wilhelmshafen) investeren ze samen € 6 miljoen in een r&d-project. Doel is om over anderhalf jaar een volautomatische productielijn gereed te hebben, die uit metaalpoeder kant-en-klare producten maakt. De winst moet vooral komen uit verbetering van de aan- en afvoer van de 3d-printer, zoals inzet van onbemande transportvoertuigen, robots en ontgratingsautomaten.

Puralube voegt aan haar raffinaderij in Elsteraue (bij Leipzig) een extra trap toe, die afgewerkte olie omzet in een basisolie klasse III, de hoogste classificatie van het American Petroleum Institute. Dat gebeurt met het HyLubeSat-procedé. De gebruikte olie wordt verhit tot condensaat, samengeperst, en met waterstof en hulp van katalysatoren opgewerkt tot basisolie van de hoogste klasse. Deze vormt de grondstof voor smeermiddelen en motoroliën. Afgewerkte olie kan nu alleen nog worden verrijkt tot de minder hoogwaardige klassen I en II.

Op initiatief van de landelijke overheid is in Bonn het International Sustainable Chemistry Collaborative Center (ISC3) van start gegaan. Doel is de ontwikkeling van ‘groene’ chemie te stimuleren en innovaties met verstrekkers van risicogeld in contact te brengen. Men concentreert zich voorlopig op duurzame chemicaliën voor de (land)bouw. Ook komt er een prijs voor duurzame chemie van startups. Het ISC3 telt twintig medewerkers en krijgt van het ministerie van Milieu een startsubsidie van € 1,7 miljoen en vanaf 2018 jaarlijks € 2,4 miljoen.

Het Deutsches Biomasseforschungszentrum in Leipzig heeft een houtkachel met twee verbrandingskamers en rookgaskatalysator ontwikkeld. Hout wordt in de eerste kamer van de Pellwood-kachel bij hoge temperatuur verbrand, waarna behandeling van de ontstane verbrandingsgassen in een tweede kamer plaatsvindt. De afvalgassen daaruit ondergaan een reiniging met katalysator. Het rookgas bevat aan fijnstofdeeltjes dan nog 0,003 g/m3 (emissie-eis: maximaal 0,03 g/m³), en 6 g CO (emissie-eis: maximaal 250 g/m³). Duitsland telt 11 miljoen houtkachels, waarvan er vanwege emissievoorschriften 4 miljoen vóór 2024 moeten worden vervangen.

Onlangs is in de Harz de langste voetgangershangbrug ter wereld in gebruik genomen. De Titan RT is 458 m lang en overspant op 100 m hoogte de rivier Rappbode. Vier stalen kabels van elk 6,5 cm doorsnee dragen de brug. Deze zijn met 48 ankers – waarvan enkele 27 m lang – in de rotsen aan weerszijden bevestigd. 210 mensen mogen gelijktijdig op de brug, die tot windkracht 6 veilig te betreden is. Het voetpad bestaat uit metalen roosters; uitzicht verzekerd.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven