Kort nieuws uit Duitsland | Technisch Weekblad
Nieuws

Kort nieuws uit Duitsland

  • Nieuwe 3d-printmaterialen
  • Robot-aal
  • Smeltbare melkcapsule

De opkomst van 3d-printen zal leiden tot de ontwikkeling van nieuwe materialen, verwachten Duitse industriële experts. Zij vestigen hun hoop vooral op gemetalliseerde glassoorten die harder, vaster en corrosiebestendiger zijn dan gangbare metalen, maar ook nog te duur. Tot nu toe is scalmalloy (een aluminiumlegering verontreinigd met scandium deeltjes) het enige nieuwe materiaal dat speciaal voor het 3d-printen is ontwikkeld. Uit het poeder ontstaat na het printen en een warmtebehandeling een materiaal dat ductiel (vervormbaar) als titanium en licht als aluminium is.

Een robot-aal die in oppervlaktewater verontreinigingen op kan sporen. Deze door onderzoekers van de Technische Hochschule Lausanne ontwikkelde Envirobot bestaat uit een tiental aan elkaar gekoppelde modules, elk voorzien van een elektromotortje voor voortbeweging (zie video in link), en uitgerust met sensoren (fysisch, chemisch, biologisch, optisch) om verontreiniging te detecteren. De Envirobot kan een voorgeprogrammeerde route volgen, maar ook zelfstandig naar een verontreinigingsbron zwemmen.

Doel van het project Find (Future Industrial Network Architecture) is om een versie van internet te ontwikkelen die voldoende snel en betrouwbaar is om Industrie 4.0, de volgende generatie productietechnologie, te ondersteunen. Alle handelingen om machines, apparaten en instrumenten te besturen moeten automatisch worden uitgevoerd, menselijk ingrijpen wordt zoveel mogelijk vermeden. Het Deutsches Forschungszentrum für Künstliche Intelligenz voert dit ontwikkelingsproject uit, samen met industriële partners waaronder Siemens, Bosch en Festo. De bondsregering ondersteunt Find voor drie jaar met € 4,3 miljoen.

Een melkcupje dat oplost in koffie, waarna je een kop koffie met melk en suiker hebt. Dat is ontwikkeld door Martha Wellner van de Martin Luther Universität in Halle. De cupjes worden gemaakt door een oplossing van melk en suiker – handmatig - in een vormpje te gieten en af te koelen, waarna de suiker aan de rand kristalliseert. Opgeslagen bij kamertemperatuur blijven ze drie weken houdbaar. Er wordt nog gewerkt aan machinale serieproductie en een suikervrije versie van de cupjes.

Een elektrisch surfboard: een plank zonder mast en zeil, maar met accu en elektrische aandrijving. Waterwolf uit Oberammergau is in Duitsland de grootste leverancier van e-surfboards. Er zijn twee typen: één met propellor (snelheid tot 35 km/h) en één met jet-aandrijving (haalt 50 km/h). Het meest verkocht in Duitsland is de Waterwolf met 5 kW elektromotor en een li-ion accu van 36 Ah, die 35 minuten voortbeweging levert. De plank meet 2,4 m en weegt 24 kg (waarvan 10 kg voor de accu). Prijs: bijna € 10.000.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!