Kort nieuws uit Duitsland | Technisch Weekblad
Nieuws
volocopter

Kort nieuws uit Duitsland

Kort nieuws van onze oosterburen.

Porsche heeft het baanrecord van de Nürburgring op naam weten te zetten. Een Porsche 911 GT2 RS wist de 20,8 km lange baan met 176 bochten af te leggen met een tijd van 6 minuten en ruim 7 seconden. Hiermee heeft de speciale uitvoering van de 911 GT2 de titel gewonnen van straatlegale productiewagens op de Nürburgring. Het absolute record op deze Duitse baan staat overigens ook op naam van Porsche: in de jaren tachtig legde een Porsche 956 de baan af in 6 minuten en iets meer dan 11 seconden.

Siemens en Alstom hebben bevestigd met elkaar in gesprek te zijn om hun treinactiviteiten te fuseren. Het Duitse en Franse concern creëren daarmee de grootste treinenbouwer van Europa en de nummer twee in de wereld. Het nieuwe concern zal Siemens Alstom heten, met het hoofdkantoor in Parijs. De gezamenlijke omzet van de mobiliteitsdivisies van de twee bedrijven bedraagt € 15,3 miljard. De fusie moet overigens nog worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten en eveneens door de aandeelhouders van Alstom.

Volkswagen zet nog eens € 2,5 miljard apart voor dieselgate. Dit vanwege de aanzienlijk hogere kosten die dit schandaal het concern in de VS kost. Het Duitse autoconcern heeft hiermee in totaal ruim € 25 miljard opzij gezet om de boetes voor het sjoemelen met de software in zijn dieselauto’s te betalen. Ook in eigen land speelt het schandaal voort. Op 28 september werd Wolfgang Hatz, voormalig topmanager bij VW-dochteronderneming Audi, opgepakt in verband met dieselgate.

Het Duitse parlement wil scholieren meer voor technische beroepen interesseren. Volgens minister van Onderwijs Martina Münch is de ontwikkeling van competenties in natuurwetenschappen en techniek een belangrijke bouwsteen in toekomstgericht onderwijs en een niet te onderschatten factor voor de toekomstige ontwikkeling van een sterke economie. Hierbij wees de SPD-minister tevens op het belang van de zogenaamde MINT-vakken: Mathematik (wiskunde), Informatik (informatica), Naturwissenschaft (natuurwetenschappen) en Technik (techniek).

De autonome luchttaxi van het Duitse bedrijf Volocopter heeft in Dubai zijn eerste testvlucht succesvol doorstaan. Dit meldden de autoriteiten van Dubai op 25 september. De testvlucht met de Autonomous Air Taxi (AAT) werd zonder passagiers uitgevoerd, maar uiteindelijk moet de luchttaxi maximaal twee passagiers gaan vervoeren. De AAT telt achttien kleine, onafhankelijk aangedreven rotoren, in een soort van hoepel bevestigd boven de cockpit van de autonome helikopter. Het toestel vliegt volledig elektrisch met een maximumsnelheid van 100 km/h.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW