KU Leuven presenteert flink waterstofpaneel | Technisch Weekblad
Nieuws

KU Leuven presenteert flink waterstofpaneel

Gerald Schut | dinsdag 26 februari 2019
Energie, Milieu & Duurzaamheid

Vandaag hebben onderzoekers van de Universiteit Leuven een 1,6 m2 groot zonnepaneel gepresenteerd, dat direct waterstof maakt met 15 % efficiëntie. Zo kan het dagelijks 250 l waterstof produceren, vertelt hoogleraar Johan Martens aan de Vlaamse omroep VRT.

Binnenkort worden de eerst vijf panelen geïnstalleerd op een boerderij in het Vlaamse dorpje Oud-Heverlee en als die bevredigend presteren later dit jaar nog eens 15. Volgens de onderzoekers zijn die gezamenlijke 20 panelen voldoende om in de volledige jaarlijkse stroom- en warmtebehoefte van een huishouden te voorzien.

Het gepatenteerde waterstofpaneel is gebaseerd op dezelfde technologie waarmee DIFFER en Toyota onlangs lieten weten verder te gaan experimenteren. Het concept op basis van een vaste-stof elektrochemische cel op basis van polymere elektrolytmembranen, poreuze foto-elektroden en absorptiemateriaal is voor onderzoeksdoeleinden beschikbaar gesteld.

René Peters, directeur gastechnologie bij TNO noemt de vinding 'interessant'. 'Het is vernieuwend dat ze waterdamp direct uit de lucht halen. Waterdamp is puurder dan vloeibaar water. Misschien is dat wel de belangrijkste innovatie.' Wel vraagt hij zich af wat de levensduur van de componenten zal zijn. Een andere belangrijke vraag is of het op te schalen is. 'Als je dit op daken zet, kan je de waterstof opslaan of terugvoeden in het gasnet. Het zijn geen grote volumes, waardoor je het waterstof niet onder hoge druk hoeft op te slaan.' Een andere interessante toepassing zou volgens Peters bij waterstoftankstations zijn.

De nieuwe technologie zou de concurrentie aan gaan met Power 2 Gas (P2G) in combinatie met elektrolysers. Duurzaamheidsspecialist Thijs ten Brinck wijst er op Wattisduurzaam op dat stroom opwekken met een standaardzonnepaneel (20 % rendement) en vervolgens via elektrolyse (75 % rendement) omzetten in waterstof ook zorgt voor een totaalrendement van 15%.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!