Nieuws

Kunststof damwand sterk en flexibel

Benno Boeters |
Onderzoek & R&D

Deltares beproeft in de Deltagoot een kunststof damwand die ontworpen is voor oevers waar weinig ruimte is voor een dijk met een breed talud, of waar de ondergrond zo slap is dat elke dijkophoging leidt tot verzakking, zoals bijvoorbeeld in delen van Indonesië.

Bijzonder aan deze door Armour Group in Australië gemaakte damwanden van glasvezelversterkt kunststof is dat ze zowel sterk als flexibel zijn. ‘Na een extreme storm kan de wand wel 10 cm aan de bovenkant naar achter zijn verplaatst’, zegt Mark Klein Breteler van Deltares.

De Armour Wall-damwandplanken moeten wel in een dubbele rij geplaatst worden, zodat er zand tussen kan worden gestort. De twee rijen staan enkele meters van elkaar, en ook aan de buitenkant van de wanden moet een berm van zand tegen de wand zorgen voor meer stabiliteit. Dwarsverbindingen tussen de wanden verhogen de robuustheid. De damwanden zijn hol, 20 cm dik en 57 cm breed. Kunststof is onderhoudsarm, heeft een zeer lange levensduur en zand is goedkoop; kortom een ‘kosteneffectieve waterkering’, zegt Deltares.

De damwanden worden wel op ware breedte beproefd, maar niet op volledige lengte. De Deltagoot is 9,5 m diep, terwijl de planken in de praktijk 20 m lang zijn. Deltares lost dat op door 8,5 m lange damwanden te testen, waarbij een staalconstructie op de bodem en een rubberprofiel bewegingsvrijheid geven. ‘Zo simuleren we de situatie bij volledige lengte, kan de wand kantelen en kunnen we er toch allerlei golven op ware grootte op loslaten’, aldus Klein Breteler.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven