Nieuws
kwantuminternet

Kwantuminternet stap dichterbij

Mischa Brendel |
ICT, Onderzoek & R&D, Wiskunde & Fysica

Wetenschappers uit Delft en Oxford hebben bewezen dat een sterke kwantum­verstrengeling te realiseren is uit meerdere zwakke verstrengelingen. Daarmee komt een ‘kwantuminternet’ een stap dichterbij.

Twee verstrengelde elektronen delen informatie, ongeacht hun onderlinge afstand. Die informatie is onbekend, totdat je die gaat uitlezen. De informatie in het tweede verstrengelde elektron wordt dan ook onmiddellijk bekend. Anders gezegd: afluisteren maakt de informatie nutteloos. De Delftse onderzoekers slaan de informatie in de verstrengelde elektronen tijdelijk op in de kernspins, en verstrengelen de elektronen vervolgens opnieuw. Dit proces kan meerdere malen plaatsvinden, tot de verbinding sterk en veilig genoeg is.

De Delftse onderzoeksgroep onder leiding van Ronald Hanson wil nu binnen vijf jaar vier grote Nederlandse steden verbinden met een rudimentair kwantumnetwerk.

Deel deze pagina

Abonnement

Wilt u lid worden, een los nummer aanvragen of een adreswijziging doorgeven? Neem dan contact op met MijnTijdschrift (088-2266622). 

Of bekijk ons aanbod van abonnementen.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Naar boven