1 op 4 Europeanen wil liever ki dan politici | Technisch Weekblad
Nieuws

1 op 4 Europeanen wil liever ki dan politici

Een kwart van de ondervraagden een pan-Europese enquête wil liever dat beleidsbeslissingen genomen worden door kunstmatige intelligentie dan door politici. Het ‘Center for the Governance of Change’ aan Spaanse IE University ondervroeg daarvoor in januari 2500 volwassenen in Nederland, het VK, Spanje, Duitsland, Frankrijk, Ierland en Italië. Volgens Diego Rubio, directeur van instituut, wijzen de resultaten erop dat de steun voor representatieve democratie afkalft.

Paradoxaal genoeg leeft onder de ondervraagden ook een sterke angst voor technologische vooruitgang. Meer dan de helft van de ondervraagden is bang zijn baan te verliezen door robotisering en ruim twee derde denkt dat grenzeloze technologische innovatie meer kwaad doet dan goed.

Respondenten vreesden ook vereenzaming doordat steeds meer menselijk contact zich online afspeelt. Volgens de onderzoekers zijn veel mensen enerzijds teleurgesteld in Europese overheden, maar wille ze tegelijk dat diezelfde overheden hun beter beschermen tegen veranderingen door technologie meer te reguleren.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!