Nieuws

Labs voor draadloze communicatie

  • Elektromagnetisch afgeschermd
  • Circa 700 m2

Op maandag 31 augustus opende de TU/e officieel de deuren van het nieuwe Center for Wireless Technology Eindhoven (CWTe) Labs, een stel laboratoria waarin onderzoek plaatsvindt naar draadloze communicatie.

De nieuwe laboratoria bestrijken gezamenlijk een oppervlakte van circa 700 m2 en zijn gevestigd op de achtste verdieping van het universiteitsgebouw Flux. Vanwege het onderzoek naar draadloze communicatie zijn de laboratoria volledig elektromagnetisch afgeschermd van de buitenwereld. ‘We hebben het hele lab min of meer ingeblikt’, aldus CWTe-directeur en hoogleraar Peter Baltus. Speciale ramen die elektromagnetische velden buitenhouden, zorgen voor het nodige daglicht. Ook zijn er maatregelen genomen om statische elektriciteit in het lab zoveel mogelijk tegen te gaan.

Drie grote onderzoeksprogramma's

De CWTe Labs zijn onder meer bedoeld voor het uitvoeren van drie grote onderzoeksprogramma’s. Eén daarvan is het in 2020 realiseren van een wifi-verbinding met een dataoverdrachtsnelheid van 1 Tb/s, circa duizend keer sneller is dan de huidige wifi-mogelijkheden. Volgens Baltus is een dergelijke verbeterslag hard nodig, omdat er steeds meer draadloze apparaten op het netwerk bijkomen.

Het tweede grote CWTe-onderzoeksprogramma richt zich op de ontwikkeling van draadloos communicerende sensoren die hun energie uit radiogolven halen. Het gaat hierbij onder meer om sensoren die in elke kamer in huis de temperatuur kunnen meten.

Het derde onderzoeksonderwerp is de ontwikkeling van terahertz-technologie. Dit elektromagnetische frequentiegebied zou uitermate geschikt zijn voor de ontwikkeling van kleine en goedkope technologie voor medische beeldvorming en wapendetectie.

Naast de universiteit mogen ook bedrijven gebruikmaken van de laboratoria.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Rijkswaterstaat Meet & Greet Projectmanagement

Op 30 september om 16 uur organiseert Rijkswaterstaat een meet & greet voor (toekomstige) projectmanagers die willen weten hoe het is om aan grote infrastructurele projecten te werken bij Rijkswaterstaat. Neem kennis van ons Integraal Projectmanagement Model (IPM) en  spreek informeel met projectmanagers onder genot van een hapje en drankje.  Kijk hier voor meer informatie

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven