Laserbestendige drone | Technisch Weekblad
Nieuws

Laserbestendige drone

redactie | donderdag 24 november 2016
Robotica & AI, Onderzoek & R&D, Veiligheid

Het Amerikaanse Office of Naval Research (ONR) heeft als onderdeel van haar programma Counter Directed Energy Weapons een spiegelbescherming voor drones ontwikkeld tegen laser-, microgolf- en radiofrequentiewapens. Deze spiegels worden aan de onderzijde van de drone aangebracht en beschermen zo het toestel.

Als sinds 1973 is het mogelijk om drones met een laser neer te halen. In feite werden de drones toen gebruikt om de lasers te testen. De laatste jaren worden de lasers effectief gebruikt om het onstuimig gedrag van het groeiende aantal drones in te perken. Vooral de laatste levensbedreigende ervaringen met IS zijn de drijvende kracht geweest om lasers in te zetten. Neveneffect is dat dergelijke terroristische groeperingen binnen de kortste keren over dezelfde technieken beschikken. Vandaar dat de ONR nu een bescherming tegen lasers en gelijksoortige wapens heeft gemaakt.

Ryan Hoffman, programmamanager: ‘De spiegels zijn een prima bescherming tegen lasers met een laag vermogen, maar niet 100 % effectief. Een gedeelte van de energie wordt geabsorbeerd door de spiegel en veroorzaakt nevenschade.’

Laagje spiegel opspuiten

Voor een volledige bescherming is het gebruik van betere spiegels nodig, waarbij gedacht wordt een di-elektrische reflector. Bij dit soort reflectoren verdampt het door de laser beschadigde laagje van de spiegel en komt de daaronder onbeschadigde laag bloot te liggen. Op deze manier kan de spiegel een reflectie van 99,99% bereiken. Elke spiegel is afgestemd op één specifieke golflengte. Gelukkig werken de meeste lasers op één golflengte, die algemeen wordt toegepast.

Om de laserfrequentie waartegen de drone beschermd is snel aan te passen, is het opspuiten van een ‘laagje spiegel’ met een spuitbus een mogelijke oplossing. Deze opspuitbare coating zal bestaan uit di-elektrische nanodeeltjes. Een dergelijke opspuitbare spiegellaag is eveneens een effectieve methode om beschadigde spiegels te herstellen.