Legionella bestrijden met geluid | Technisch Weekblad
Nieuws
H2O Technics

Legionella bestrijden met geluid

Legionellabacteriën, verwekkers van de dodelijke veteranenziekte, zijn nog altijd een probleem in drinkwaterleidingen. H2O Technics heeft hiervoor een innovatieve oplossing gevonden.

Die oplossing is er in de vorm van de H2O Zerinn. In dit apparaat zitten omzetters (transducers) die ultrasoon geluid produceren. Deze wekken in het water nanocavitatie (extreem kleine luchtbelletjes).

Geluidsgolven in het water zorgen eerst voor een snelle verhoging van druk en temperatuur. Hierdoor ontstaan kleine luchtbelletjes (cavitatie). Vervolgens zorgen de geluidsgolven voor drukverlaging, waardoor de belletjes imploderen. Daardoor vormen zich microscopisch kleine waterjets die de cellen van onder meer algen, bacteriën en parasieten beschadigen.

'Organismenkiller'

Medeoprichter Jan-Willem Boersen van H2O Technics zegt hierover: ‘Ons systeem werkt met een frequentie van 38 kHz en de geluidssterkte loopt op tot 110 dB. De temperatuur is korte tijd 1.800 °C. Dit kan ieder molecuul beschadigen. Alle organismen kleiner dan 0,7 mm gaan eraan.’

Deze techniek is niet nieuw. H2O Technics past het al enkele jaren toe in installaties om ziektekiemen te bestrijden in vijvers voor aquacultuur en Koikarpers, zegt Boersen. ‘Nanocavitatie is erg effectief om zeeluis bij zalm te bestrijden. Toepassing tegen legionella in drinkwaterleidingen is nieuw.’ Voor zover bekend is er wereldwijd geen ander bedrijf dat deze of een soortgelijke techniek levert.

H2O Technics won in februari de Dunea & IF Technology-challenge. Die is in het leven geroepen om de ontwikkeling van nieuwe technieken voor het verwarmen van tapwater te stimuleren. Dit water mag vanuit het oogpunt van gebruikers best wat kouder zijn dan 60 °C. Dat is de temperatuur die wettelijk vereist is om legionellagroei tegen te gaan. Met de H2O Zerinn is dat straks misschien niet meer nodig.