Levende cellen op kunstmatig oppervlak | Technisch Weekblad
Nieuws

Levende cellen op kunstmatig oppervlak

Armand van Wijck | dinsdag 19 mei 2015
Chemie & Materiaalkunde, Life Sciences, Onderzoek & R&D

  • Met hulp bacteriën
  • Geschikt voor stents

Wetenschappers van Mesa+ zijn erin geslaagd om – met behulp van E. Coli-bacteriën – levende cellen te hechten op kunstmatige oppervlakken. Dit opent de weg naar levende implantaten, zoals stents waarop cellen van de binnenwand van bloedvaten kunnen hechten.

‘We hebben hiervoor de transmembraan­eiwitten, die door de celwand van een bacterie heen steken, gemodificeerd met het aminozuur tryptofaan’, legt onderzoeksleider Pascal Jonkheijm uit. ‘Hierdoor kan een pompoenvormig synthetisch molecuul (cucurbit[8]uril) zich aan de celwand van een bacterie hechten.’ Het molecuul is 2 nm in diameter en hol van binnen. Aan beide kanten ervan past precies een aminozuur. Hierdoor ontstaat er een zwakke interactie tussen de bacterie en het implantaat.

Jonkheijm: ‘Doordat een bacterie zo’n 5.000 transmembraaneiwitten heeft, zijn er altijd genoeg aanhechtingspunten. De bacterie blijft daardoor aan het oppervlak zitten, maar kan er tegelijkertijd vrij over bewegen.’ Aan de andere kant van de bacterie kunnen zich gemakkelijk biologische cellen hechten, zoals endotheelcellen die de binnenwand van een ader vormen. Zonder tussenkomst van de bacteriën is die hechting tot nu toe een stuk moeilijker, waardoor implantaten worden afgestoten of er ontstekingen ontstaan.

De volgende stap is het vaststellen van de levensverwachting van de bacterie, zodat duidelijk wordt hoeveel tijd de endotheel­cellen hebben om een stabiele laag te vormen op het implantaat-oppervlak. Daarnaast onderzoeken de wetenschappers de mogelijkheden voor medicijnafgifte.

Momenteel werkt het team alleen nog met celculturen in het lab. ‘Over ongeveer anderhalf jaar hopen we te starten met dierproeven in het AMC.’

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW