Nieuws

Lichte daling uitstoot broeikasgassen

Nederland stootte vorig jaar circa 1 % minder broeikasgassen uit dan in 2016. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS en RIVM/Emissieregistratie.

In 2017 stootte Nederland 193 miljard CO2-equivalenten uit. Een CO2-equivalent is de mate waarin een gas bijdraagt aan het broeikaseffect; één CO2-equivalent staat gelijk aan het effect dat de uitstoot van 1 kg CO2 heeft.

De daling in uitstoot komt vooral door een verminderd gebruik van steenkool en een toename in gebruik van aardgas voor de elektriciteitsproductie, die met 1 % steeg. In 2017 werd 164 miljard kg aan CO2 uitgestoten; in 2016 was dat 166 miljard kg.

Ten opzichte van 1990, een peiljaar voor het terugdringen van broeikasgasuitstoot, lag de uitstoot 13 % lager. In 2020 dient de uitstoot 25 % lager te zijn dan in 2020, zo bepaalde de rechter in 2015 naar aanleiding van een rechtszaak die Urgenda had aangespannen. In 2030 mag niet meer dan 113 miljard aan CO2-equivalenten worden uitgestoten. De uitstoot van internationale lucht- en zeevaart tellen daarbij niet mee.

https://goo.gl/QdrFUW

 

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven