Nieuws

Lichte vleugels voor herdenkingscentrum

Haarlem – Octatube in Delft maakt lichtgewicht composiet-‘vleugels’ voor de daken van het Yitzak Rabin Centrum in Tel Aviv Israël. De driehoekige vleugels worden opgebouwd uit delen met een breedte van 3,5 m en een variërende lengte van 3 tot 13 m. Het dak kraagt op sommige plaatsen 9 meter uit. Daarnaast is de overspanning op sommige plaatsenmeer dan 20 meter. Het dak wordt een lichte sandwich-constructie zonder zware stalen liggers. Dankzij het gebruik van kunststoffen kan de ingewikkelde vorm die de architect Moshe Safdie heeft ontworpen worden gerealiseerd.

De panelen bestaan uit een kern van schuim en een 5 mm dikke huid van glasvezelversterkt polyester. De dikte van de panelen is 20 cm. Zeventig delen met steeds een iets andere afmeting vormen straks het oppervlak van 1300 m2 van de in totaal vijf vleugels op de torens van het Rabin-centrum.

 

Mallen

Marin in Wageningen freest de vorm van het dak in grote blokken polystyreen die vervolgens als mal dienen. Holland Composites in Lelystad maakt op deze mallen de sandwichpanelen middels het vacuüm-injectie-procédé. Hierbij wordt de kunsthars met vacuüm in het paneel gezogen waardoor een zeer sterke en lichte constructie ontstaat. Deze sandwichtechniek is bekend uit de jachtbouw en de vliegtuigbouw Het productieproces is nu in volle gang. De delen gaan later per schip naar Israël in grote kratten. Op de bouwplaats in Tel Aviv plaatst men de delen op een tijdelijke steunconstructie en worden de afzonderlijke vleugels gevormd. De technici lijmen de dakdelen aan elkaar en werken de naden volledig vlak af met plamuur. Daarna voorzien ze het geheel nog een keer van een laag verf waardoor het gewenst eindoppervlak ontstaat. Architect Safdie eist dat de textuur van het dak gelijk is aan de matte finish van een eierschaal.

De dakconstructie moet op 4 november klaar zijn want dan wordt het Yitzak Rabin Centrum geopend. Op die dag is het precies tien jaar geleden dat de Israëlische minister-president na een vredesdemonstratie werd vermoord door rechtenstudent Yigal Amir.