Nieuws

Lichte vleugels voor herdenkingscentrum

Haarlem – Octatube in Delft maakt lichtgewicht composiet-‘vleugels’ voor de daken van het Yitzak Rabin Centrum in Tel Aviv Israël. De driehoekige vleugels worden opgebouwd uit delen met een breedte van 3,5 m en een variërende lengte van 3 tot 13 m. Het dak kraagt op sommige plaatsen 9 meter uit. Daarnaast is de overspanning op sommige plaatsenmeer dan 20 meter. Het dak wordt een lichte sandwich-constructie zonder zware stalen liggers. Dankzij het gebruik van kunststoffen kan de ingewikkelde vorm die de architect Moshe Safdie heeft ontworpen worden gerealiseerd.

De panelen bestaan uit een kern van schuim en een 5 mm dikke huid van glasvezelversterkt polyester. De dikte van de panelen is 20 cm. Zeventig delen met steeds een iets andere afmeting vormen straks het oppervlak van 1300 m2 van de in totaal vijf vleugels op de torens van het Rabin-centrum.

 

Mallen

Marin in Wageningen freest de vorm van het dak in grote blokken polystyreen die vervolgens als mal dienen. Holland Composites in Lelystad maakt op deze mallen de sandwichpanelen middels het vacuüm-injectie-procédé. Hierbij wordt de kunsthars met vacuüm in het paneel gezogen waardoor een zeer sterke en lichte constructie ontstaat. Deze sandwichtechniek is bekend uit de jachtbouw en de vliegtuigbouw Het productieproces is nu in volle gang. De delen gaan later per schip naar Israël in grote kratten. Op de bouwplaats in Tel Aviv plaatst men de delen op een tijdelijke steunconstructie en worden de afzonderlijke vleugels gevormd. De technici lijmen de dakdelen aan elkaar en werken de naden volledig vlak af met plamuur. Daarna voorzien ze het geheel nog een keer van een laag verf waardoor het gewenst eindoppervlak ontstaat. Architect Safdie eist dat de textuur van het dak gelijk is aan de matte finish van een eierschaal.

De dakconstructie moet op 4 november klaar zijn want dan wordt het Yitzak Rabin Centrum geopend. Op die dag is het precies tien jaar geleden dat de Israëlische minister-president na een vredesdemonstratie werd vermoord door rechtenstudent Yigal Amir.

Deel deze pagina

Maritiem Nederland

Maritiem Nederland is een magazine, website en nieuwsbrief met alle relevante en interessante ontwikkelingen binnen het maritieme cluster. Met interviews, opmerkelijke reportages, portretten en columns.
Meer informatie over Maritiem Nederland

Damen

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven