Nieuws

Lichtgevend papier spoort infectieziekte op

Marit Smeets |
Onderzoek & R&D

Een oplichtend stukje papier en een druppel bloed volstaan om snel en eenvoudig infectieziekten op te sporen. Die ontdekking hebben onderzoekers van de TU Eindhoven en de Japanse Keio Universiteit gedaan.

De test toont binnen 20 minuten op een slimme manier de aanwezigheid van antilichamen, die het lichaam aanmaakt als reactie op bijvoorbeeld virussen en bacteriën. Het daarvoor ontworpen papier bevat een speciaal eiwit dat door een reactie met bloed blauw licht uitzendt (bioluminescentie). In gezond bloed wordt dat blauwe licht vervolgens deels omgezet in groen licht. Antilichamen in het bloed blokkeren die tweede stap. Hoe meer antilichamen het bloed bevat, hoe blauwer de strip daardoor blijft. ‘In principe zou de methode ook kunnen aantonen hoeveel antilichaam in het bloed zit, maar daarvoor is hij nu nog niet precies genoeg' zegt onderzoeker Maarten Merkx (TU/e).

Het papier zou een praktisch en snel alternatief kunnen zijn voor dure, tijdrovende laboratoriummetingen in ziekenhuizen. Met hun prototype kunnen de onderzoekers tegelijkertijd de aanwezigheid van antilichamen tegen drie ziekten vaststellen: hiv, griep en dengue (knokkelkoorts).

Voordat het product daadwerkelijk op de markt kan komen is verder onderzoek nodig. De range waarin de sensor werkt is nu 10-100 Nm, door verschillende sensor eiwitten te combineren zou deze kunnen worden opgerekt. Daarnaast moeten er nog tests worden gedaan met verschillen in samenstelling en dikte tussen bloedgroepen, wat invloed zou kunnen hebben op de test. ‘Met al het onderzoek dat nog moet worden gedaan duurt het nog wel een paar jaar voordat de sensor daadwerkelijk in productie kan worden genomen’ vertelt Merkx.

Prof. Maarten Merkx (Foto: Bart van Overbeeke)

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven