Lorentzsluizen in de revisie | Technisch Weekblad
Nieuws

Lorentzsluizen in de revisie

Benno Boeters | donderdag 7 april 2016
Bouw & Civiele Techniek

  • Schutsluiskolken uit 1931
  • Na zomer de Stevinsluizen

Op maandag 21 maart namen medewerkers van Croon en Arcadis, samenwerkend onder de naam SHERPA-VOF IJsselmeergebied, letterlijk de sleutels van de Lorentzsluizen in de Afsluitdijk over en startten het groot onderhoud aan de bedieningsapparatuur en vervanging van aandrijfwerken. De omstandigheden waren gunstig; rustig weer, geen verwachting voor extreem hoogwater, het peil van IJsselmeer stond op – 0,4 m NAP, dus hier even geen spuicapaciteit nodig.

De twee schutsluiskolken van de Lorentz­sluizen, gelegen aan de Friese kant van de Afsluitdijk, dateren net als de spuisluizen ernaast, uit 1931. Croon Elektrotechniek vervangt alle bedienings- en besturingsapparatuur voor de sluisdeuren. De firma Hakkers vervangt de oude houten remming- en geleidewerken aan weerszijden van de sluizen (‘misschien wel tachtig jaar oud’) door stalen drijvende geleiders. Hollandia vervangt de aandrijfwerken van de grote sluis en reviseert de halsbeugellagers van de schutsluisdeuren.

Lees verder onder de foto

(Copyright: RWS)

De twee sluiskolken (een van 67 bij 9, en een van 137 bij 14 m, elk met een drempeldiepte van 3,5 m) zijn tot eind april gesloten. Alle schepen die de Afsluitdijk willen passeren, moeten tot die tijd via de Stevinsluizen nabij Den Oever reizen. Na de zomer, vanaf 5 september, staan de Stevinsluizen op de nominatie om eveneens groot onderhoud te ondergaan.

De opknapbeurt van de sluizen is onderdeel van een grotere operatie om de Afsluitdijk te laten voldoen als primaire waterkering. De Lorentz- en Stevinsluizen krijgen in 2020 aan de Waddenzeekant een extra keersluisdeur die bij extreme storm en hoogwater kan sluiten.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW