Magnetisme lokaliseert borsttumor | Technisch Weekblad
Nieuws
MaMaLoc

Magnetisme lokaliseert borsttumor

Onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis en de Universiteit Twente hebben een pilotstudie voltooid met een nieuwe lokalisatietechniek bij borstkanker, gebaseerd op magnetisme: MaMaLoc.

Borstkanker is vaak in een vroeg stadium te detecteren, maar de geringe omvang van de tumor maakt het moeilijk voor de chirurg om het tumorweefsel te onderscheiden van omliggend gezond weefsel.

Een momenteel gebruikte lokalisatietechniek is jodiumbronlokalisatie, waarbij een radioloog een klein radioactief korreltje in de tumor aanbrengt. Tijdens de operatie kan een chirurg deze marker opsporen met een radioactieve detector. Deze techniek wordt vanwege de hoge kosten die hieraan zijn verbonden echter weinig ingezet.

MaMaLoc is een vergelijkbare detectiemethode, maar gebruikt in plaats van een radioactieve een magnetische marker. Voor de operatie brengt de radioloog een magnetisch staafje aan in de tumor. De chirurg kan dit staafje tijdens de operatie lokaliseren met een klinische metaaldetector. Deze lokalisatietechniek kan in principe een stuk goedkoper worden ingezet dan jodiumbronlokalisatie en heeft als bijkomend voordeel dat hij niet met radioactief materiaal werkt.

Succesvolle pilotstudie

De Universiteit Twente en het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam hebben inmiddels een pilotstudie met vijftien patiënten voltooid. ‘Tijdens de operatie vroegen we de chirurg om nog voor het maken van de eerste incisie te testen of hij de MaMaLoc vanaf de huid kon detecteren met de magnetische detector’, vertelt betrokken UT-wetenschapper dr.ir. Bennie ten Haken. Dit bleek in alle vijftien patiënten het geval en zowel de chirurgen als de radiologen waren tevreden over het inzetten van de techniek. Een nadeel is wel dat de magnetische marker nog niet goed samenwerkt met mri-beeldvormingstechnieken, waardoor de chirurg daarvoor andere instrumenten moet gebruiken.

De momenteel meest gebruikte lokalisatietechniek is draadgeleide lokalisatie, waarbij de radioloog een draad in de tumor aanbrengt die de chirurg de locatie van de tumor aangeeft. Deze techniek is echter lastig om te leren en pijnlijk voor de patiënt.