MARIN onderzoekt windenergie voor scheepvaart | Technisch Weekblad
Nieuws

MARIN onderzoekt windenergie voor scheepvaart

Christian Jongeneel | maandag 9 juli 2018

Onderzoeksinstituut MARIN begint een tweetal onderzoeksprojecten (zogeheten joint industry projects) die gericht zijn op het faciliteren van windenergie voor grote schepen, als onderdeel van de inspanningen om te komen tot CO2-reductie in de scheepvaart. Het eerste project, Wind-Assisted Ship Propulsion, wordt ondernomen in samenwerking met het American Bureau of Shipping (ABS), dat wereldwijd standaarden zet voor de scheepsbouw.

"We willen proberen tot recommended practices te komen", zegt projectleider Rogier Eggers van MARIN. "De voorspellingen in modellen, bijvoorbeeld van het rendement van windhulpvoortstuwing, moeten nauwkeuriger worden. Bovendien is de regelgeving voor schepen er niet op ingericht. Daar willen we iets aan gaan doen."

Onzekerheid over regelgeving en de kosten en baten is een van de redenen waarom windenergie voor de (gedeeltelijke) aandrijving van grotere zeeschepen nauwelijks verder komt dan de tekentafel. In de loop van dit jaar komt wel een handvol schepen in de vaart dat gebruik maakt van Flettner-rotoren. Dit zijn grote, verticaal geplaatste motor-gedreven cilinders op schepen, die draaien om hun eigen as. Het zogenoemde magnuseffect zorgt er dan voor dat zijwaartse wind wordt omgezet in een voorwaartse stuwing van het schip. Er zijn op dit moment vier schepen volgens dit principe in de vaart, waaronder E-ship 1 van de Duitse windturbine­fabrikant Enercon. Volgens de eigenaar leiden de rotorzeilen tot een brandstofbesparing van 25 procent.

Het tweede project waar MARIN aan werkt, betreft de integratie van een versimpelde windtunnelsectie in de bestaande zeegang- en manoeuvreertank. Dit komt deels voort uit onderzoek dat MARIN deed voor het raceschip Volvo Ocean 65. Om een race te winnen, moet een zeilschip optimaal gebruikmaken van wind en golfslag. Dat zal ook gelden voor toekomstige vrachtschepen die van de wind gebruik willen maken. Dus is het volgens Eggers logisch dat MARIN een faciliteit uitbouwt om niet alleen de waterligging, maar ook de windeffecten op schaalmodellen te kunnen beproeven.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!