Maritiem consortium onderzoekt methanol als scheepsbrandstof | Technisch Weekblad
Nieuws

Maritiem consortium onderzoekt methanol als scheepsbrandstof

redactie | maandag 25 februari 2019
Maritiem & Offshore

Boskalis, de Koninklijke Marine, Van Oord en Wagenborg nemen samen met scheepsbouwers Damen Shipyards, Feadship en Royal IHC, motorenfabrikanten Pon Power en Wärtsilä en maritieme dienstverleners Marine Service Noord en C-Job Naval Architects deel aan een consortium dat de kansen van methanol als duurzame alternatieve scheepsbrandstof gaat onderzoeken.

Het sectorbrede project Green Maritime Methanol wordt ondersteund door TKI Maritime en het ministerie van Economische Zaken. Naast reders, scheepsbouwers, motorenfabrikanten en gespecialiseerde dienstverleners dragen ook de havens van Rotterdam en Amsterdam en methonalleveranciers BioMCN, Helm Proman en hun internationale brancheorganisatie Methanol Institute bij aan het onderzoek.

“De consortium partners brengen diepgaande kennis en ervaring in om dit project tot een succes te maken”, zegt Pieter Boersma, Business Director Maritime & Offshore van TNO. “Dit toont aan dat er grote interesse is om zowel vanuit de maritieme sector als vanuit de aanvoerketen bestaande kennis te integreren en nieuwe kennis te ontwikkelen. Als onderdeel van het project zullen partners concrete mogelijkheden onderzoeken voor de inzet van methanol als maritieme transportbrandstof voor zowel nieuwbouwschepen als conversies.”

Onderzoeksinstituten TNO, TU Delft, NLDA en MARIN investeren eveneens n het project. Zij voorzien het consortium van technische en wetenschappelijke kennis en onderzoekscapaciteit. De gevolgen van methanol voor operationele profielen, scheepsconfiguraties, motorenconfiguraties, prestaties en emissiewaarden zijn de komende maanden onderwerp van onderzoek.

Het project heeft een looptijd van twee jaar. Het Maritiem Kennis Centrum, ondergebracht bij TNO, biedt ondersteuning bij het project.