Nieuws

Maritiem consortium onderzoekt methanol als scheepsbrandstof

redactie |
Maritiem & Offshore

Boskalis, de Koninklijke Marine, Van Oord en Wagenborg nemen samen met scheepsbouwers Damen Shipyards, Feadship en Royal IHC, motorenfabrikanten Pon Power en Wärtsilä en maritieme dienstverleners Marine Service Noord en C-Job Naval Architects deel aan een consortium dat de kansen van methanol als duurzame alternatieve scheepsbrandstof gaat onderzoeken.

Het sectorbrede project Green Maritime Methanol wordt ondersteund door TKI Maritime en het ministerie van Economische Zaken. Naast reders, scheepsbouwers, motorenfabrikanten en gespecialiseerde dienstverleners dragen ook de havens van Rotterdam en Amsterdam en methonalleveranciers BioMCN, Helm Proman en hun internationale brancheorganisatie Methanol Institute bij aan het onderzoek.

“De consortium partners brengen diepgaande kennis en ervaring in om dit project tot een succes te maken”, zegt Pieter Boersma, Business Director Maritime & Offshore van TNO. “Dit toont aan dat er grote interesse is om zowel vanuit de maritieme sector als vanuit de aanvoerketen bestaande kennis te integreren en nieuwe kennis te ontwikkelen. Als onderdeel van het project zullen partners concrete mogelijkheden onderzoeken voor de inzet van methanol als maritieme transportbrandstof voor zowel nieuwbouwschepen als conversies.”

Onderzoeksinstituten TNO, TU Delft, NLDA en MARIN investeren eveneens n het project. Zij voorzien het consortium van technische en wetenschappelijke kennis en onderzoekscapaciteit. De gevolgen van methanol voor operationele profielen, scheepsconfiguraties, motorenconfiguraties, prestaties en emissiewaarden zijn de komende maanden onderwerp van onderzoek.

Het project heeft een looptijd van twee jaar. Het Maritiem Kennis Centrum, ondergebracht bij TNO, biedt ondersteuning bij het project. 

Deel deze pagina

Maritiem Nederland

Maritiem Nederland is een magazine, website en nieuwsbrief met alle relevante en interessante ontwikkelingen binnen het maritieme cluster. Met interviews, opmerkelijke reportages, portretten en columns.
Meer informatie over Maritiem Nederland

Damen

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Rijkswaterstaat Meet & Greet Projectmanagement

Op 30 september om 16 uur organiseert Rijkswaterstaat een meet & greet voor (toekomstige) projectmanagers die willen weten hoe het is om aan grote infrastructurele projecten te werken bij Rijkswaterstaat. Neem kennis van ons Integraal Projectmanagement Model (IPM) en  spreek informeel met projectmanagers onder genot van een hapje en drankje.  Kijk hier voor meer informatie

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven