Markt hoeft geen glasvezel | Technisch Weekblad
Nieuws

Markt hoeft geen glasvezel

Volgens de commissie Andriessen moeten alle woningen en kantoren zo snel mogelijk van een glasvezelverbinding worden voorzien. Niet iedereen is echter overtuigd van de noodzaak tot haast.

Haarlem – Van de in het vierde kwartaal van 2003 door KPN geworven adslabonnees koos 82 procent het langzaamste – en goedkoopste – abonnement. Dat betreft een verbinding met een bandbreedte van 384 kilobit per seconde (kb/s) downstream (naar de gebruiker toe), en 128 kb/s upstream (van de gebruiker af). Maandelijkse kosten: 26,95 euro. KPN biedt particulieren vier adsl-abonnementen, waarvan de snelste een bandbreedte biedt van 4096/640 kb/s, tegen 79,95 euro per maand.

Dat cijfer van 82 procent van de abonnees dat voor de langzaamste verbinding kiest, ondersteunt niet bepaald het advies van de commissie Andriessen aan de gemeente Den Haag. Andriessen wil zo snel mogelijk alle woningen, bedrijven en kantoren aansluiten op glasvezel. Daardoor krijgt iedereen de beschikking over een verbinding met zeer grote bandbreedte. Glasvezel biedt nu al maximaal 10 megabit per seconde (Mb/s). In de toekomst kan dat 100 Mb/s worden.

Eén lid van die commissie – directeur Rob van Esch van de Vecai, de belangenvereniging van kabelmaatschappijen – meent echter dat dit niet nodig is. Hij stelt dat bestaande kabelnetwerken voldoende bandbreedte bieden – tot 4 Mb/s downstream – voor alle op dit moment gangbare diensten, zoals films en muziek downloaden en het spelen van interactieve spellen.

Bovendien kan het huidige netwerk met snellere netwerkapparatuur tot veel hogere bandbreedtes worden opgewaardeerd. De markt rechtvaardigt op dit moment geen kostbare graafwerkzaamheden om dure glasvezelkabel te leggen, aldus Van Esch.

 

Overbruggen

Er zijn momenteel twee infrastructuren – het telecomnet en het kabelnet – om breedbanddiensten (volgens de Yankee Group een verbinding met een bandbreedte groter dan 128 kb/s) bij gebruikers thuis te brengen. Dat gebeurt met behulp van adsl (asymmetric digital subscriber line) in het telecomnet en met kabelmodems in het kabelnet.

Volgens rapporten van TNO en de Yankee Group zijn inderdaad via de bestaande telecom en kabelnetwerken en met gebruikmaking van snellere netwerkapparatuur nog belangrijke bandbreedtewinsten haalbaar.

Twee nieuwe technieken voor het telecomnet, namelijk adsl2+ en vdsl, bieden mogelijkheden tot 24 respectievelijk 50 Mb/s. Alleen qua te overbruggen afstand tussen eindcentrale en woningaansluiting zijn deze technieken beperkt, tot ongeveer twee kilometer.

In de kabelsector lopen diverse experimenten met snelle breedbandverbindingen. Maassluis experimenteert met 16 Mb/s verbindingen. Casema en UPC doen op enkele plaatsen proeven met 10 Mb/s. Volgens Van Esch van de Vecai zijn er in de toekomst mogelijkheden tot 100 Mb/s.

 

Gentechnologie

De aanbeveling van de commissie Andriesse is meer gebaseerd op een toekomstvisie dan op huidige marktomstandigheden. Andriesse wijst er op dat het internetverkeer elk jaar verdubbelt. Als zo’n glasvezelnetwerk er eenmaal ligt, leidt dat ook tot vernieuwend gebruik van dat netwerk.

De voormalige minister van Economische Zaken wijst op mogelijke toepassingen in de gezondheidszorg en het onderwijs, bijvoorbeeld de overdracht van 3D-beelden uit nanoen gentechnologie die veel bandbreedte vraagt.

Consultant Frans van den Dool van telecommunicatie-adviseur Verdonck, Klooster & Associates uit Zoetermeer, het bureau dat in Nederland de Amerikaanse Yankee Group vertegenwoordigt, ziet meer in een evolutionaire groei naar glasvezel toe.

‘Begin maar eens met in nieuwbouwwijken alle woningen van een glasvezel te voorzien. Of, om in Den Haag te blijven, sluit eerst alle ministeries of alle scholen aan op glasvezel. Daar is een redelijke business case voor te maken’, aldus Van den Dool.

 

 

Breedbandtechnieken

 

 

Max. downstream

Max. upstream

ADSL

3

0,25

Kabelmodem

4

0,25

FTTH (glas)

10 (100 mogelijk)

10/100

ADSL2+

24

2

VDSL

50

50

Satelliet

6

Beperkt

Stroomnet

10 (200 mogelijk)

10/200

* eenheden in Mb/s                       Bron: Yankee Group

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!