Marsvoertuig heeft graafmoeilijkheden | Technisch Weekblad
Nieuws

Marsvoertuig heeft graafmoeilijkheden

Nasa’s voertuig de Phoenix krijgt het niet voor elkaar om voldoende bodemmateriaal van Mars te verzamelen.

De Phoenix landde 25 mei op Mars. Zijn missie: onderzoeken of er leven (mogelijk) is geweest op Mars en of er ooit water stroomde op de rode planeet.

De Phoenix is uitgerust met drie verschillende instrumenten waarmee hij zijn graafwerkzaamheden kan verrichten. Zo bezit het voertuig een speciale schoffel met een titanium blad, die het bodemmateriaal op kan scheppen. Daarnaast heeft de Phoenix Lander een ander blad waarmee hij over de bodem kan schrapen. Als derde graafinstrument heeft het Marsvoertuig een rasp.

Deze gemotoriseerde rasp moet de hardere stukken bodem kunnen bewerken. Dat is wel gelukt, maar de stukken losgeschraapte bodem zijn veel kleiner dan bij vorige werkzaamheden van de Phoenix op het Marsoppervlak. Het lukt de Phoenix dan ook niet om deze losgekregen bodemfragmenten op te lepelen om ze zo mee te nemen.

Afgelopen maandag schraapte de Phoenix 50 keer in een greppel die de naam ‘Snow White’ (Sneeuwwitje) heeft gekregen. Deze greppel heeft het Marsvoertuig zelf uitgegraven. Het is de bedoeling dat het materiaal dat de Phoenix verzamelt, wordt geanalyseerd in een soort van oven die de Phoenix zelf bij zich draagt, de Thermal and Evolved Gas Analyzer (TEGA). Op deze manier kan de chemische samenstelling van het verzamelde gesteente worden vastgesteld. Wat de graafmoeilijkheden voor de missie van de Phoenix betekenen, is op het moment nog niet duidelijk.


Bron: MSNBC.com

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!