Nieuws

Meer regen door wind- en zonneparken in Sahara

Door de Sahara voor de helft vol te zetten met wind- en zonneparken, zou de hoeveelheid neerslag in de woestijn verdubbelen. Dit verrassende positieve neveneffect van grootschalige opwekking van hernieuwbare energie volgt uit een model, dat onderzoekers presenteren in Science.

Door windturbines neemt de vermenging van verschillende luchtlagen toe, terwijl zonnepanelen meer warmte opnemen dan woestijnzand. Het tegen geo-engineering aan schurkende concept zorgt in de Sahara zelf voor een neerslagtoename van enkele tienden van mm per dag, maar zorgt in de aangrenzende eveneens zeer droge Sahel voor een verdubbeling van de neerslag tot 500 mm per jaar. Hier ontstaat een zelfversterkend effect, waarbij extra regen zorgt voor meer vegetatie, die weer zorgt voor meer regen, enzovoort. Het gevonden effect is schaalafhankelijk. In andere woestijnen zal het kleiner zijn.

Deel deze pagina
Nozzman
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven