Nieuws

Meer regen door wind- en zonneparken in Sahara

Door de Sahara voor de helft vol te zetten met wind- en zonneparken, zou de hoeveelheid neerslag in de woestijn verdubbelen. Dit verrassende positieve neveneffect van grootschalige opwekking van hernieuwbare energie volgt uit een model, dat onderzoekers presenteren in Science.

Door windturbines neemt de vermenging van verschillende luchtlagen toe, terwijl zonnepanelen meer warmte opnemen dan woestijnzand. Het tegen geo-engineering aan schurkende concept zorgt in de Sahara zelf voor een neerslagtoename van enkele tienden van mm per dag, maar zorgt in de aangrenzende eveneens zeer droge Sahel voor een verdubbeling van de neerslag tot 500 mm per jaar. Hier ontstaat een zelfversterkend effect, waarbij extra regen zorgt voor meer vegetatie, die weer zorgt voor meer regen, enzovoort. Het gevonden effect is schaalafhankelijk. In andere woestijnen zal het kleiner zijn.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 1 proefnummer TW

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

Abonnement

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW


Wilt u lid worden, een los nummer aanvragen of een adreswijziging doorgeven? Neem dan contact op met MijnTijdschrift (088-2266622). 

Of bekijk ons aanbod van abonnementen.

Naar boven