Nieuws

Memstill wordt volwassen

Thomas van de Sandt | donderdag 15 februari 2007
Vervoer & Logistiek, Milieu & Duurzaamheid

TNO heeft haar technologie voor het ontzilten van zeewater aanzienlijk verbeterd. De eerste Nederlandse Memstill-pilot werkt boven verwachting en een verdere uitrol lijkt economisch haalbaar.

Van september tot december 2006 produceerde de pilot bij E.ON op de Maasvlakte dagelijks ruim tien kubieke meter schoon water uit zeewater. Volgens het Memstill-consortium is de Nederlandse plant veel energiezuiniger dan een eerdere pilot in Singapore, die sinds februari 2006 draait. Het consortium bestaat uit TNO, Keppel Seghers, E.ON, Evides, Watertechnology Holland, Heineken, Waternet en EMF. Uitvinder van de Memstill technologie is ir. Jan Henk Hanemaaijer. ‘De resultaten bij E.ON zijn boven verwachting. Alle seinen voor een verdere uitrol staan op groen’, aldus de TNO-er.

De Memstill-technologie is een combinatie van een destillatie- en een filtratiestap. Water verdampt uit de zeewaterstroom, passeert een membraan en condenseert op een condensor. De waterdamp staat daarbij weer warmte af aan het zoute water, dat zo beter verdampt. De drijvende kracht achter het proces is het verschil in dampspanning (en temperatuur) tussen beide zijden van het membraan.

Cruciaal voor de economische haalbaarheid van de technologie is het energiegebruik. De specifieke flux, de hoeveelheid waterdamp die het membraan passeert bij een bestaand verschil in dampspanning, moet voldoende zijn. In dat geval is een temperatuurverschil van één tot drie graden afdoende om het proces draaiende te houden.

‘Bij de E.ON pilot was de specifieke flux een factor vier hoger dan in Singapore. Dat is zelfs een beter resultaat dan we op labschaal hebben gehaald’, zegt Hanemaaijer. De TNO-onderzoeker wil voorlopig nog weinig kwijt over de aanpassingen die deze duurzaamheidstap verklaren. De octrooiaanvraag op het verbeterde systeem loopt nog. ‘We hebben de opbouw van de modules dusdanig aangepast dat de hele stof- en warmteoverdracht is verbeterd’, luidt de summiere verklaring.

Volgens het Memstill-consortium komen de proceskosten bij het gebruik van goedkope industriële restwarmte lager uit dan bij andere ontziltingstechnieken, zoals omgekeerde osmose. Bij een grootschalige productie en commerciële modulebouw zouden de kosten slechts dertig à veertig eurocent per kubieke meter gezuiverd water bedragen.

Voor die tijd dienen er nog wel een aantal vragen te worden beantwoord. ‘Het belangrijkste is wel dat de modules op een goedkope, continue manier geproduceerd moeten worden. We zijn daar nu over in onderhandeling met eventuele producenten’, aldus Hanemaaijer.

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW