Met een taxi door de lucht in 2023 | Technisch Weekblad
Nieuws
Pop.Up Next

Met een taxi door de lucht in 2023

Op dinsdag 27 november werd de eerste editie van de Amsterdam Drone Week, die tot en met vrijdag 30 november plaatsvond in de RAI, officieel geopend.

Bezoekers nemen hiervoor plaats in de Drone Arena, een grote kooiconstructie die na deze opening niet meer toegankelijk zal zijn. ‘Drones zijn disruptief. Ze beïnvloeden diverse portefeuilles en we moeten er rekening mee houden dat drones in de komende twintig jaar het straatbeeld steeds meer gaan beheersen. Om deze reden willen we het gelijk goed doen’, zegt Violeta Bulc, Europees Commissaris voor Transport. Zij doelt hierbij op de nieuwe Europese regelgeving die naar verwachting in het tweede kwartaal van 2019 zal worden ingevoerd. Ook Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat en tevens ambassadeur van de Amsterdam Drone Week, bevestigt dat het aantal drones zal toenemen. ‘Welke industrie wordt er niet door beïnvloed? Je ziet drones onder andere bij slimme mobiliteit, slim onderhoud en in de agrarische sector, waarbij deze worden ingezet voor werk dat binnen de drie D’s valt; difficult, dangerous en dull’, aldus Van Nieuwenhuizen. Gezien de snelle ontwikkelingen is het van groot belang dat regels worden opgesteld die voor heel Europa eenduidig zijn. Naast regelgeving moet ook gewerkt worden aan een betrouwbaar 5G-netwerk. Van Nieuwenhuizen durft zelfs al te spreken over een 6G-netwerk en wil zich daar extra voor inzetten: ‘Voor elke gigabit zal ik vechten als een gigabitch.’

Taxiservice door de lucht

Na deze strijdkreet is het woord aan Eric Allison, hoofd bij Uber Aviation, om te spreken over de mogelijkheden van drones voor het taxibedrijf. Allison: ‘Op de weg is geen plaats meer, dus we moeten de lucht in.’ Met zijn team werkt hij aan de ontwikkeling van drone-taxi’s, die passagiers op een betaalbare manier van A naar B moeten brengen. In 2023 verwacht Uber te kunnen starten met deze taxiservice met kleine eVTOL (electrical Vertical Take-Off and Landing) drones waar zo’n vier passagiers in passen. Vanaf 2020 worden deze drones eerst getest in Dallas, Los Angeles en nog een derde nader te bepalen stad in een ander land. Nederland is echter niet een van de kandidaten. ‘Nederlandse steden zijn dichtbevolkt en hebben daarom meer veiligheidseisen dan in de VS’, licht Van Nieuwenhuizen nog even toe. Een moderne dans waarbij vier dansers samen een lichtgevende drone vormen is dan uiteindelijk het startsein om de beursvloer te openen.

‘Op de weg is geen plaats meer, dus we moeten de lucht in’

Centraal opgesteld staat de Pop.Up Next. Dit modulair opgebouwd zelfsturend voertuig kan zowel rijden als vliegen en is het resultaat van een samenwerking tussen Airbus, Audi en Italdesign. Het voertuig bestaat uit een luchtmodule, een passagierscabine en een chassis. Met behulp van een schaalmodel wordt in de kooiconstructie ’s werelds eerste demonstratie gegeven hoe deze drie modules met elkaar samengaan. Allereerst rijdt de ‘auto’ onder de luchtmodule en duwt deze de capsule middels een platformlift omhoog, waarna deze is bevestigd aan de propellers. De drone stijgt op en levert na landing de capsule weer af aan een ander chassis. Ook deze manier van transport zal – als het aan de ontwikkelaars ligt – niet lang op zich laten wachten; de commerciële uitrol staat gepland voor 2024.

Regelgeving en acceptatie

Ondanks de optimistische vooruitzichten van een aantal partijen is het nog helemaal niet zeker of we binnen enkele jaren massaal gebruik gaan maken van drones. ‘De techniek mag dan al wel bestaan, maar dat betekent niet dat we er al zijn. Zo is er nog een lange weg te gaan op het gebied van veiligheid, infrastructuur en publieke acceptatie’, aldus Jean Brice Dumont van Airbus. ‘De overheidsregels mogen de vooruitgang echter niet tegengaan’, stelt Patrick Ky, voorzitter van het Europese Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA). Het agentschap heeft pas sinds 2016 het mandaat om drones te reguleren, maar ziet de noodzaak om komend jaar al naar buiten te komen met Europese regelgeving. Zo mogen de drones straks niet hoger dan 120 m vliegen, moet de drone een ingebouwde chip hebben om te voorkomen dat ze in verboden gebieden terechtkomt en mag het toestel pas na controle en toestemming buiten het zicht van de piloot vliegen. Ky: ‘Dit gaat dan om drones van meer dan 25 kg, we willen geen speelgoed reguleren.’