Micro-organismen maken sinaasappelgeur | Technisch Weekblad
Nieuws

Micro-organismen maken sinaasappelgeur

Isobionics uit Geleen gaat met een nieuw fermentatieproces valenceen maken.

Deze geurstof uit citrusfruit wordt nu nog moeizaam via destillatie uit citrusolie gewonnen. Isobionics gebruikt echter een micro-organisme, voorzien van het originele, uit sinaasappel afkomstige gen, voor het enzym valenceensynthetase. Tijdens een fermentatieproces maken de micro-organismen valenceen. ‘We kunnen de stof met ruim 95 procent zuiverheid maken, terwijl het destillatieproces hooguit tachtig procent zuiverheid haalt’, aldus Toine Janssen van Isobionics.

De kennis achter de productie komt van DSM, mede eigenaar van Isobionics. Dit bedrijf heeft als enige in de wereld de fermentatietechniek zo goed in de vingers dat ze deze voor commerciële productie kunnen gebruiken. Janssen: ‘De productie draait rondom twee moeilijke stappen. Naast het maken van het micro-organisme is dit de zuivering van het valenceen. Net als over de aard van het micro-organisme zijn we hier zwijgzaam over.’

De door DSM en Isobionics ontwikkelde techniek maakt het mogelijk om allerlei plantaardige stoffen langs biotechnologische weg te maken. Veelbelovende plantaardige stoffen zoals natuurlijke insecticiden komen na hun ontdekking vaak niet uit het laboratorium omdat de chemische synthese niet lukt en de biologische productie onvoldoende stof oplevert. Nu kan daar verandering in komen. Janssen: ‘Nederland is koploper met deze technologie en dat is een belangrijke stap voor onze industrie.’

Behalve gelijke of lagere marktprijs brengt de productie van valenceen meer voordelen met zich mee. ‘We garanderen een hoge leveringszekerheid, onafhankelijk van oogst en weer’, aldus Janssen.

Isobionocs draait in 2009 proef met de productie waarna in 2010 de commerciële productie start. Zes jaar later moeten vijf tot zes stoffen voor een omzet van honderd miljoen euro zorgen. Het bedrijf werkt inmiddels ook aan furaneol, de smaakstof uit aardbei.