Milieubureau verdubbelt omzet elke vijf jaar | Technisch Weekblad
Nieuws

Milieubureau verdubbelt omzet elke vijf jaar

Snelste stijger 2005: Karnel

Ingenieursbureau Karnel Environmental Services uit Bunnik is dit jaar gekozen tot snelste stijger in de Top 50 van ingenieursbureaus. Vorig jaar stond dit milieuadviesbureau met een omzet van tien miljoen euro op plek 32. Dit jaar is het door een omzetstijging van 26 procent op 27 terecht gekomen. Naast autonome groei is deze omzettoename vooral tot stand gekomen door de overname in 2003 van het gefailleerde ingenieursbureau Chemielinco, aldus Karnel-directeur dr. Chrit Schouten (59).

De ‘echte’ grootste stijger is Delta Marine Consult (DMC) uit Gouda, onderdeel van HBG. DMC stond vorig jaar op plek 35, en komt dit jaar op plek 26 terecht. Oorzaak van die groei is de fusie van HBG met een andere aannemer, waardoor ook de ingenieursbureaus van beide moeders zijn samengaan.

Omdat het niet om autonome groei gaat, stelt DMC echter geen prijs op het TW predikaat ‘snelste stijger’. Een andere snelle stijger is de RPS Groep, van plek 22 vorig jaar naar 17 nu (net als Karnel vijf plaatsen omhoog), door een omzettoename van maar liefst 47 procent. Twee jaar geleden was dit bedrijf ook al de snelste groeier onder de ingenieursbureaus. Continental Engineers is in cijfers de grootste groeier, maar heeft een te geringe omzet om de top 50 te bereiken.

Karnel is sinds 2000 de holding waaronder drie grotere bedrijven vallen: CSO, Sialtech en Milfac, en twee kleintjes, Avensa en Delphiro. CSO is een milieuadviesbureau op het gebied van onder meer bodemonderzoek met in 2004 negen miljoen euro omzet. Sialtech verricht, hoofdzakelijk voor branchegenoten, met name grondwateren (water)bodemonderzoek, en had vorig jaar een omzet van drie miljoen euro. Milfac, omzet 850.000 euro, is met afvalwater en ander milieu-onderzoek actief in Noord-Nederland.

Schouten heeft samen met drs. Marijn Rang in 1982 CSO opgericht. Hij was destijds docent milieugeografie aan de Universiteit van Utrecht, Rang was student. Samen begonnen zij met werk waarvoor de universiteit de neus optrok. Samen voeren ze nu de directie van Karnel.

Een belangrijk nieuw project van CSO is de uitbouw van een databank met daarin milieuen kadastergegevens per stuk grond of land. Dit naar het voorbeeld van het succesvolle Landmark-project in de UK. Deze gegevens kunnen van belang zijn voor onder andere gemeenten en makelaars. Dit adviesbureau is ook betrokken bij grote bodemsaneringen, zoals rond de Limburgse Tungelroyse Beek (zinkindustrie) en het Maastrichtse Belvedèreproject (een oud industrieterrein waar woningen ko men), en het in kaart brengen van de distributie van zware metalen als gevolg van overstromingen van Rijn en Maas. CSO assisteert daarnaast Rijkswaterstaat met de aanleg van milieuvriendelijke oevers Schouten is van mening dat de omzet per werknemer de lonen en het bedrijfsresultaat van Karnel verder moeten stijgen, want die bevinden zich onder het gemiddelde van de branche. Hij wil dat mogelijk maken door verdere groei en door de bedrijfsvoering efficiënter te maken. Voor Sialtech zal de groei voornamelijk in het buitenland plaatsvinden. Karnel is er sinds de oprichting in geslaagd de omzet elke vijf jaar te verdubbelen. ‘Dat is ook het streven voor de toekomst’, zegt Schouten. Verder gelooft hij in autonome groei.

‘Bij elke overname neem je ook problemen over’.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!