Miljardairs investeren in energieopslag | Technisch Weekblad
Nieuws

Miljardairs investeren in energieopslag

Technologische doorbraken die klimaatrampen moeten voorkomen verslinden voordat ze klaar zijn voor de markt een hoop tijd en geld. Conventionele investeerders hebben daarvoor geen geduld. Een aantal superrijken – Bill Gates, Jef Bezos, Richard Branson en anderen – startte daarom in 2016 Breakthrough Energy Ventures (BEV), een investeringsfonds met $ 1 miljard voor langlopende investeringen in energieopslhttp://www.quidnetenergy.com/ag, biobrandstoffen, microgrids, koolstofneutrale bouwmaterialen en geothermie.

Het tijdschrift QUARTZ heeft de namen achterhaald van de eerste twee bedrijven waarin BEV investeert, waarbij het zeer goed mogelijk is dat het tot twintig jaar zal duren voor er een return-on-investment is.

Het gaat om twee nieuwe technologieën voor energieopslag. Form Energy krijgt $ 9 miljoen voor accu’s die werken op basis van een nieuw chemisch proces. Quidnet slaat stroom op door water in schaliegesteente te pompen en krijgt hiervoor in eerste instantie $ 6,4 miljoen.

‘Wij ontwikkelen accu’s die goedkoop maandenlang stroom opslaan’, zegt Ted Wiley, ceo van Form Energy. Zijn bedrijf heeft twee prototypes. Een is geheim, de andere is een lucht ademende waterige zwavel-stroomaccu die – inclusief de kosten van chemie, pompen, leidingen en containers – stroom moet opslaan voor $10/kWh, ongeveer een tiende deel van de opslagkosten met lithium ion-batterijen. Form Energy spreekt niet van een accu, maar van een ‘bidirectionele energiecentrale’ die in een energienetwerk voor hernieuwbare energie naar believen stroom opneemt en afstaat.

De technologie van Quidnet is een variatie op waterkrachtcentrales, maar dan zonder dammen en reservoirs. Het bedrijf benut elektriciteit van zonnecentrales of windturbines om water in een gesloten circuit in de holten van schaliegesteenten te persen. Er ontstaat een hoge druk waarbij alle scheurtjes opvullen en het schaliegesteente als een spons opzwelt. Haal de druk van het reservoir, dan perst het schalie het water weer omhoog langs een turbine die elektriciteit opwekt. De niet-oliehoudende schaliegesteenten die hiervoor nodig zijn, kun je overal ter wereld aantreffen.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW