Nieuws
Brouwersdam

Miljoenen voor hogere waterkwaliteit

Het kabinet trekt de portemonnee voor maatregelen om de slechte waterkwaliteit in verschillende gebieden te verbeteren.

Zo wil het kabinet voldoen aan de in Brussel afgesproken Kaderrichtlijn Water. Begin maart stelden de ministers van Infrastructuur & Waterstaat en van Landbouw, Natuur & Visserij € 275 miljoen beschikbaar. Het grootste deel, € 100 miljoen, gaat naar twee programma’s om de uitstoot van dierlijke mest te beperken. Het Actieprogramma Nitraatrichtlijn en de agenda Vitaal Platteland (€ 60 miljoen en € 40 miljoen) moeten ervoor zorgen dat Nederland lozing van mest in de hand houdt.

Voor het Grevelingenmeer tussen Zeeland en Zuid-Holland komt nu € 75 miljoen extra op tafel, voor een doorlaat in de Brouwersdam. Deze moet weer een getij terugbrengen in het grootste zoutwatermeer van Europa, dat nu lijdt aan zuurstofgebrek en afstervende flora en fauna. In plaats van de 125 m3/s die nu door de in 1978 aangelegde sluis kan, moeten minstens vijftien kokers in de dam zo’n 1.000 m3/s kunnen doorlaten, zodat het peil op de Grevelingen zo’n 25 cm kan stijgen en dalen. Aan de oostkant van het meer kan de Flakkeese spuisluis 65 m3/s in de Oosterschelde lozen.

Meer turbines

Met name de provincies dringen erop aan ruimte voor turbines in de doorlaat te maken die getijdenenergie kunnen opwekken. Dat houdt in dat de doorlaat geen vijftien maar mogelijk 21 kokers krijgt om de weerstand van die turbines te compenseren. Of de getijdencentrale er daadwerkelijk komt hangt af van de financiering door marktpartijen met eventuele bijdragen vanuit de overheid. Eind 2018 dient duidelijk te zijn of de meerkosten van de grotere doorlaat met turbines gedekt zijn.

Een derde grote post in de beschikbaar gestelde middelen is de € 70 miljoen voor maatregelen om microplastics en medicijnresten uit het oppervlaktewater te weren, door deze vervuiling zowel bij de bron als bij de rioolwaterzuiveringsinstallaties aan te pakken.

Voor een kwelderproject in het Waddengebied bij de Eems-Dollard is € 16 miljoen vrijgemaakt. Door slib af te vangen wil men het water minder troebel maken, waardoor vissen en planten hier beter gedijen.

Deel deze pagina

Maritiem Nederland

Maritiem Nederland is een magazine, website en nieuwsbrief met alle relevante en interessante ontwikkelingen binnen het maritieme cluster. Met interviews, opmerkelijke reportages, portretten en columns.
Meer informatie over Maritiem Nederland

Damen

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Rijkswaterstaat Meet & Greet Projectmanagement

Op 30 september om 16 uur organiseert Rijkswaterstaat een meet & greet voor (toekomstige) projectmanagers die willen weten hoe het is om aan grote infrastructurele projecten te werken bij Rijkswaterstaat. Neem kennis van ons Integraal Projectmanagement Model (IPM) en  spreek informeel met projectmanagers onder genot van een hapje en drankje.  Kijk hier voor meer informatie

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven