Minder ontploffingsgevaar vliegtuigbrandstof | Technisch Weekblad
Nieuws

Minder ontploffingsgevaar vliegtuigbrandstof

Binnen twee jaar moeten alle nieuwe vliegtuigen uitgerust zijn met een apparaat dat het ontploffingsgevaar van vliegtuigbrandstof drastisch vermindert.

Dit maakte de Amerikaanse minister van Transport Mary E. Peters gisteren bekend. Ook moeten vliegtuigen die na 1991 zijn gebouwd met deze technologie worden uitgerust.

Aanleiding voor dit besluit was de 12e herdenkingsdag (die vandaag is) van de ramp van TWA Flight 800, waarbij een Boeing 747 boven de Atlantische Oceaan ontplofte. Hierbij kwamen alle 230 inzittenden om het leven. Om dit soort ongelukken in de toekomst te voorkomen, besloot Peters tot deze veiligheidsmaatregel.

Volgens Peters is het dankzij een doorbraak van de Federal Aviation Administration (FAA) nu mogelijk om zuurstof in de brandstoftanks te vervangen door een niet-brandbaar gas, waardoor de kans op een ontploffing in deze tanks aanzienlijk afneemt. Peters meldde dat Boeing een soortgelijk systeem heeft ontwikkeld.

Peters schatte de kosten voor de installatie van deze technologie in nieuwe vliegtuigen tussen de 58.000 en 195.000 euro per vliegtuig. Dit is echter een fractie van de totale kosten van het bouwen van een nieuw vliegtuig, zo redeneerde zij. Bovendien zouden vliegtuigrampen zoals die met Flight 800 met dit systeem voorkomen worden.

Bizar genoeg is het systeem waar Peters over sprak (een inerting system) totaal niet nieuw. In WOII maakte de Sovjet Unie van ditzelfde systeem al gebruik in haar gevechtsvliegtuigen. En ook werd het systeem al voorgesteld voor gebruik in commerciële vliegtuigen in de jaren ’60 van de vorige eeuw door Cleve Kimmel. Dit systeem werd echter afgewezen door… de FAA! Het is dan ook nogal vreemd dat diezelfde FAA nu met een ‘nieuwe technologie’ komt om rampen zoals de ramp met Flight 800 in de toekomst te voorkomen. Een ramp die waarschijnlijk niet eens had plaatsgevonden als de FAA het idee van Kimmel niet had afgekeurd.