Mini-oventje haalt 1500 graden voor staalonderzoek | Technisch Weekblad
Nieuws

Mini-oventje haalt 1500 graden voor staalonderzoek

Een oventje met een verwarmingselement van een centimeter lang gaat Delftse materiaalwetenschappers helpen de eigenschappen van staal te bestuderen tijdens extreem verhitten en afkoelen. Er bestaan weliswaar computermodellen voor het gedrag van staal bij hoge temperaturen, maar die zijn niet voldoende gevalideerd bij gebrek aan een geschikte oven voor de Europese supermicroscoop (synchrotron) in Grenoble. Daar wordt met behulp van extreem intense röntgenstraling in het inwendige van staal gekeken.

‘Een belangrijke uitdaging was: hoe maak je een oven die opwarmt tot vijftienhonderd graden Celsius, terwijl de röntgendetector van de synchrotron op zeven millimeter afstand op kamertemperatuur blijft’, zegt dr.ir. Erik Offerman van de TU Delft, waar het oventje ontworpen en gebouwd werd.


De uitweg is, om het oventje klein te houden: tien millimeter hoog en één millimeter in doorsnede. Met 40 W haalt het een temperatuur van vijftienhonderd graden Celsius. De stevige messing behuizing maakt het mogelijk de proeven in vacuüm plaats te laten vinden en zo te voorkomen dat de koolstof uit het staal verdwijnt. Offerman wil met het oventje in de eerste plaats branden simuleren, om zo uiteindelijk betere staalsoorten te ontwikkelen, zodat constructies zich staande houden tijdens een brand.