Nieuws

Mobiele scanner toont verborgen Rembrandt

Thomas van de Sandt |
Chemie & Materiaalkunde, Ontwerp & Kunst

Deskundigen uit Los Angeles, Antwerpen en Delft hebben met een nieuw ontwikkelde, mobiele scanner met ongekende preciezie het beeld gereconstrueerd van het schilderij dat verborgen ligt onder Rembrandts Oude man in militair uniform. Dit schilderij, ook van Rembrandt, toont een jongeman met mantel.

Dat Rembrandt in dit geval over een oud schilderij heen had geschilderd was al langer bekend, maar het is voor het eerst dat het oude schilderij in zulk detail naar boven is gehaald. Dat heeft alles te maken met de mede in Delft ontwikkelde scanner, die neutronenactivering (NAAR) en macro-röntgenfluorescentie (MA-XRF) combineert om te achterhalen welke pigmenten in de eerste compositie zijn gebruikt.

De onderzoekers maakten in het J. Paul Getty Museum in Los Angeles gedurende 30 uur scans van het schilderij om tot de gedetailleerde reconstructie te komen. De resultaten van het onderzoek zijn op 1 september gepubliceerd in het tijdschrift Applied Physics A

 

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Rijkswaterstaat Meet & Greet Projectmanagement

Op 30 september om 16 uur organiseert Rijkswaterstaat een meet & greet voor (toekomstige) projectmanagers die willen weten hoe het is om aan grote infrastructurele projecten te werken bij Rijkswaterstaat. Neem kennis van ons Integraal Projectmanagement Model (IPM) en  spreek informeel met projectmanagers onder genot van een hapje en drankje.  Kijk hier voor meer informatie

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven