Nieuws

Mobiele telefoon verbruikt meer energie dan koelkast

Het grootste deel van energieverbruik door websurfers vindt niet plaats op het mobieltje of de computer, maar in de datacentra die alle content opslaan en opdienen, blijkt uit het deze maand verschenen rapport ‘The cloud begins with coal’ van onderzoeksbureau Digital Power Group. Het rapport inventariseert het energieverbruik van het ‘digitale ecosysteem’.

Met een jaarlijks verbruik van 1.500 terawattuur nadert de sector nu de tien procent van het totale elektriciteitsgebruik wereldwijd. Omgerekend naar brandstof is dit zo’n vijftig procent meer dan de luchtvaartindustrie gebruikt. Alleen verlichting consumeert nog altijd aanzienlijk meer.

Op microniveau rekent het rapport voor dat wie wekelijks een uurtje video kijkt op zijn smartphone daarmee evenveel energie gebruikt als twee nieuwe koelkasten. In die berekening is het energieverbruik meegenomen in het datacenter waar de video staat en de computers die de video bij het mobieltje afleveren, maar ook de energie die nodig was voor de fabricage van de apparatuur.

De enige manier om het energieverbruik van cyberspace een beetje binnen de perken te houden, is het verhogen van de efficiëntie. Daar is sinds 2005 echter de klad in gekomen, constateert het rapport. Dat wil zeggen, er wordt nog wel gewerkt aan efficiëntere apparatuur, maar die ontwikkeling valt in het niet bij de explosieve toename van het gebruik van die apparatuur.

De mobiele revolutie heeft ervoor gezorgd dat meer mensen meer tijd op internet doorbrengen. Daar komt nog eens bij dat draadloos transport van data meer energie kost dan via een kabel.

Per uur worden nu bijna evenveel bytes getransporteerd als in het hele jaar 2000 en het einde van de groei is nog lang niet in zicht. Binnen twintig jaar heeft het digitale ecosysteem waarschijnlijk verlichting ingehaald als ’s werelds voornaamste verbruiker van elektriciteit.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 24 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven