Modulaire brug beperkt verkeershinder | Technisch Weekblad
Nieuws

Modulaire brug beperkt verkeershinder

Marit Smeets | woensdag 26 september 2018
Bouw & Civiele Techniek

Dura Vermeer, SPIE Nederland en Janson Bridging hebben een primeur: ze hebben een tijdelijke beweegbare brug in een N-weg geplaatst.

Tijdens onderhoud aan de N246 en de N244, van Wormerveer tot Alkmaar gaan de bouwbedrijven de Beatrixbrug vervangen. Om de doorstroming van al het verkeer over weg én water niet te hinderen hebben ze naast de huidige Beatrixbrug een tijdelijke, opklapbare brug geplaatst met dezelfde capaciteit. Een tijdelijke beweegbare brug voor fietsers of voetgangers komt wel vaker voor, maar voor een N- weg met twee rijstroken is dit nog nooit gedaan. ‘Normaal moeten bij zo’n project de scheepsvaart of het autoverkeer worden omgeleid, nu kunnen beide van hun normale route gebruik blijven maken’ vertelt Lummieke IJmker, omgevingsmanager bij Dura Vermeer. De brug is een ongebalanceerde brug: hij wordt niet door middel van een contragewicht wordt opengetrokken, maar door twee krachtige cilinders.

Wat de brug verder bijzonder maakt is dat hij modulair is. De brug bestaat uit meerdere modules die per situatie makkelijk kunnen worden aangepast. Zo kan de brug breder of langer worden gemaakt zodat hij ook op andere plekken kan worden ingezet. Als de vernieuwing van de Beatrixbrug klaar is zal de brug opnieuw worden opgebouwd bij de te vervangen van de verder gelegen Kogerpolderbrug. Zo gaan de investering en de materialen niet verloren.