Nieuws

Modulaire brug beperkt verkeershinder

Marit Smeets |
Bouw & Civiele Techniek

Dura Vermeer, SPIE Nederland en Janson Bridging hebben een primeur: ze hebben een tijdelijke beweegbare brug in een N-weg geplaatst.

Tijdens onderhoud aan de N246 en de N244, van Wormerveer tot Alkmaar gaan de bouwbedrijven de Beatrixbrug vervangen. Om de doorstroming van al het verkeer over weg én water niet te hinderen hebben ze naast de huidige Beatrixbrug een tijdelijke, opklapbare brug geplaatst met dezelfde capaciteit. Een tijdelijke beweegbare brug voor fietsers of voetgangers komt wel vaker voor, maar voor een N- weg met twee rijstroken is dit nog nooit gedaan. ‘Normaal moeten bij zo’n project de scheepsvaart of het autoverkeer worden omgeleid, nu kunnen beide van hun normale route gebruik blijven maken’ vertelt Lummieke IJmker, omgevingsmanager bij Dura Vermeer. De brug is een ongebalanceerde brug: hij wordt niet door middel van een contragewicht wordt opengetrokken, maar door twee krachtige cilinders.

Wat de brug verder bijzonder maakt is dat hij modulair is. De brug bestaat uit meerdere modules die per situatie makkelijk kunnen worden aangepast. Zo kan de brug breder of langer worden gemaakt zodat hij ook op andere plekken kan worden ingezet. Als de vernieuwing van de Beatrixbrug klaar is zal de brug opnieuw worden opgebouwd bij de te vervangen van de verder gelegen Kogerpolderbrug. Zo gaan de investering en de materialen niet verloren.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven