Nieuws

Modulaire parkeergarage

Thomas van de Sandt |
Bouw & Civiele Techniek, Maritiem & Offshore, Milieu & Duurzaamheid

Grontmij Parkconsult en Ballast Nedam hebben een modulaire parkeergarage ontwikkeld. Op het terrein van het Amsterdamse Medisch Centrum Slotervaart en nabij het centrum van Zaandam verrijzen de eerste tijdelijke parkeergarages.

Amersfoort  –  ‘Vanwege een slimmigheidje is het systeem snel in elkaar te zetten’, legt Thijs Huis in het Veld van Grontmij Parkconsult uit. ‘Het bestaat uit een fundering van Stelconplaten met daarop stalen kolommen  en  betonnen dubbele T-liggers als vloerelementen. De kolommen worden zodanig geprepareerd dat de liggers in één keer goed liggen bij het inhijsen. De montage van een garage met honderd parkeerplekken duurt slechts enkele weken.’

De modulaire parkeergarage kan zonder problemen vier lagen hoog worden, daarboven heeft hij extra versteviging nodig. De elementen zitten slechts met bouten aan elkaar vast, waardoor  het  systeem makkelijk demontabel is. Daarmee voorzien de ontwerpers in de vraag naar tijdelijke  parkeerruimte.

‘Momenteel hebben we het dan  over  parkeerruimte voor een paar jaar, bijvoorbeeld tijdens stedelijke herontwikkeling’, zegt Huis in het Veld. ‘We zijn echter ook in gesprek om seizoensgebonden parkeermodules te ontwikkelen, bijvoorbeeld voor op het strand. Mogelijk moeten we dan wel de betonnen elementen door staal vervangen.’

Klanten van Grontmij en Ballast Nedam kunnen de garage zowel kopen als leasen. Er is veel animo voor het systeem. Grontmij en  Ballast  Nedam verwachten elk jaar tien garages een plaats te kunnen geven.

Deel deze pagina

Maritiem Nederland

Maritiem Nederland is een magazine, website en nieuwsbrief met alle relevante en interessante ontwikkelingen binnen het maritieme cluster. Met interviews, opmerkelijke reportages, portretten en columns.
Meer informatie over Maritiem Nederland

Damen

Abonnement

Wilt u lid worden, een los nummer aanvragen of een adreswijziging doorgeven? Neem dan contact op met MijnTijdschrift (088-2266622). 

Of bekijk ons aanbod van abonnementen.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Naar boven