Moleculair Zwitsers zakmes voor veelzijdig coaten | Technisch Weekblad
Nieuws

Moleculair Zwitsers zakmes voor veelzijdig coaten

  • Tegen bio-fouling
  • Verschillende materialen

Wetenschappers van de ETH in Zürich en het bedrijf SuSoS, onder leiding van hoogleraar oppervlaktewetenschap en -technologie Nicholas Spencer, hebben een polymeer ontwikkeld dat biologische aangroei tegengaat. Ze publiceerden hierover in het tijdschrift Macromolecular Rapid Communications.

Het polymeer waarop patent is aangevraagd, heeft een ruggengraat van polypentafluorfenylacrylaat waaraan zijketens naar keuze zijn toe te voegen. Om te beginnen is gekozen voor hydrofiele polyethyleenglycol-zijketens die aangroei van micro-organismen tegengaan (anti-fouling). Daarnaast beschikt het molecuul over twee typen zijketens voor covalente binding aan andere materialen. Eén ervan bindt zich aan siliconen en glas, de andere aan metalen zoals titanium en ijzer. Het moleculaire platform kan zich dus binden aan verschillende ondergronden. Daarbij is de hechting beter dan bij bestaande anti-fouling coatings. Het is ook nog eens makkelijk aan te brengen, volgens Spencer: ‘Het is een kwestie van dompelen en afspoelen. De coating weerstaat zelfs moeilijke omstandigheden zoals zuren, basen, hoge zoutconcentraties en schoonmaakmiddelen.’

Het ontwikkelteam zoekt de eerste toepassingen in de medische hoek, zoals op biosensoren en implantaten, maar sluit ook maritieme toepassingen en gebruik op voedselverpakkingen niet uit.
Net als het Zwitserse zakmes bestaat het polymeer in veel verschillende uitvoeringen. Zo kun je gemakkelijk zijketens toevoegen die aan andere materialen binden, of de zijketens met antifouling-eigenschappen vervangen door ketens met heel andere mogelijkheden.